A munkahelyi higiénia

A munkahelyen össze vagyunk zárva ismerős és ismeretlen emberekkel. Nem csoda, hogy némi fenntartással használunk néhány dolgot, hisz nem tudhatjuk, ki fogta meg azt előttünk. Alapfeltétel, hogy mindenki tisztán tartsa munkahelyi kis részlegét, akkor is, ha csak egy asztalról van szó, illetve megfelelőképpen járjon el a higiéniai szabályok szerint.

2010. április 2., 10:06

A rettegett wc

Elsőre mindenkinek a mellékhelység ugrik be. A nem megfelelő wc használat, félelem a gombás betegségektől… Kevesen tudják, de az íróasztalok százszor több baktériumot, gombát, és vírust tartalmazhatnak, mint a wc-ülőkéje. Belegondolva ez nem is annyira hihetetlen, hisz a wc-ülőkétől mindenki retteg annyira, hogy soha senki hozzá sem ér, inkább letakarják, vagy felhajtják azt, így lényegesen kevesebb baktérium telepszik meg rajta. Ha mégis használni kényszerülünk a mellékhelyiséget, akkor tartsuk szem előtt, hogy a leggyakrabban használt fülke a bejárattal szembeni, vagy a középső részen elhelyezkedő. Ezt lehetőleg kerüljük. Ne csak a dolgunk végeztével mossunk kezet, hanem előtte is, és próbáljuk a zárakat nem a használni kívánt kézzel bezárni.

Műszaki cikkek

Visszatérve az irodára, a legtöbb problémát a műszaki cikkek okozzák. A számítógép billentyűzete a legveszélyesebb. Az egész napi géppel való foglalkozáskor akár százszor hozzáérhetünk arcunkhoz, szánkhoz. Igaz a bacilus és a vírus bőrre kerülve még nem okoz gondot, de ha már szájunkhoz érünk, könnyen megfertőzhet minket valami nyavalya. A billentyűzeten kívül a faxgépek, fénymásolók, a közös telefonok és az automaták gombjai a legjobb baktériumgyűjtő helyek. Emellett nem maradhatnak le az ajtókilincsek, a lámpakapcsolók sem.

A dohányosok nagyobb veszélyben

Ők saját maguknak tetézik a bajt, hiszen a cigarettát kivéve a dobozból, arra, majd a szájukba juttatják a kezükön lévő piszkot, tartalmazzon az akármit. Megoldás a gyakori kézmosás és kéztisztítás. Nagyon fontos a kéz tisztán tartása akkor is, ha nem emlékszünk megfogtunk-e valamit, ami miatt félnünk kellene. Alapvetően semmi sem csíramentes. Tehát a gyakori kézmosással kárt nem okozhatunk. Ha nem bízunk a munkahelyi mosdó tisztaságában, használjunk vizet nem igénylő kézfertőtlenítőket. Ezek a szerek a szennyeződések és bacilusok több mint 90 százalékát képesek eltüntetni. A kézhigiénia mellett a felületek fertőtlenítése is fontos. Nem kell óránként áttörölni asztalunk és székünk karfáját, de heti egy alkalommal megéri letisztítani a környezetünkben lévő felületeket.

A cikk folytatását a

Donna.huoldalon olvashatják.

12:01

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.

A zöldbab csökkenteni tudja az időskori degenerációs betegségek kialakulásának az esélyét, emellett az immunitást is fokozza. Sőt, még a krónikus betegségek kialakulásában is oroszlánrésze van. Mutatunk egy finom saláta receptet is!