Népszerű társkereső alkalmazás lehet egy sorozatgyilkos banda eszköze

A gyanútlan turistákat elcsábítják a társkereső appon keresztül, majd elrabolják őket, váltságdíjat kérnek értük vagy megölik őket Modellínben.

2024. január 21., 10:30

Szerző:

Egy sor titokzatos haláleset hozható összefüggésbe egy népszerű társkereső alkalmazással. Novemberben és decemberben nyolc amerikai halt meg Kolumbiában, emiatt a nagykövetség figyelmeztetést adott ki a társkereső alkalmazások használatának kockázatairól. Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy tudomása van egy olyan bandáról a városban, amely korábban társkereső alkalmazásokat használt az áldozatok elcsábítására, mielőtt elrabolta és megölte őket. A meggyilkoltak hozzátartozói válaszokat várnak – írja a BBC.

 

Az 50 éves Tou Ger hmong-amerikai közösségi aktivista és komikus volt Minnesotában. Testvére szerint mielőtt Modellínbe utazott, online beszélt egy nővel. December közepén hívta fel a testvére, hogy kétezer dollárt kérjen, de nem mondta meg, hogy miért. A nő azt mondta, ez volt az utolsó beszélgetésük a bátyjával. Másnap a rendőrség megtalálta Tou Ger holttestét a város egy távoli, erdős részén. Később kiderült, hogy a férfit elrabolták és fegyverrel tartották fogva a kétezer dolláros váltságdíjért cserébe. A kolumbiai rendőrség a héten letartóztatott egy nőt és két férfit, akiket a halálával összefüggésbe hozható, emberrablással és gyilkossággal vádolják őket.

A rendőrség szerint 2023 első tíz hónapjában a Medellín turisztikai megfigyelőközpontja 32 külföldi erőszakos meggyilkolásáról adott hírt a városban, köztük legalább 12 amerikai volt és 3 turista az Egyesült Királyságból utazott a városba. Jeff Hewettet egy vértócsában találták meg holtan medellini egyik szállodai szobájában. Johny Jerome-ot a 45. születésnapján ölték meg Modellíniben. A helyi média jelentései szerint Phillip Mullinst drogokkal elkábították, és a túladagolás következtében halt meg ugyanott.

A nagykövetség szerint a halálesetekben közös, hogy a meggyilkoltak egy bizonyos társkereső alkalmazást használtak a telefonjukon. Sem a városban népszerű Tinder, sem a Bumble nem nyilatkozott.

 

A turisztikai megfigyelőközpont szóvivője megerősítette, hogy tavaly az áldozatok többsége férfi volt, de hozzátette, hogy sok ügyben még mindig folyik a nyomozás. A prostitúció legális Kolumbiában és széles körben elterjedt olyan turisztikai gócpontokban, mint Medellín és Cartagena, de semmi sem utal arra, hogy a meggyilkolt férfiak prostituáltak szolgáltatásait vették volna igénybe.

Az amerikai nagykövetség legújabb közleményében azt javasolja a polgároknak, hogy kerüljék a modellíni randevúzást privát helyeken, például szállodákban, valamint tájékoztassák barátaikat, családtagjaikat vagy az épület személyzetét arról, hogy kikkel vannak. Azt kérték, ha bajba kerülnek, ne próbáljanak ellenkezni, mert az végzetes lehet.

(Képünk illusztráció / Pexels)

A múlt heti lenyűgöző légköri fényjáték csak a bemelegítés volt, a csillagászok és a naptevékenységgel, űridőjárással foglalkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy hamarosan még ennél is látványosabb éjszakákra lehet számítani. A sarki fény újra beszínezi az égboltot.