Rákkeltőnek nyilváníthatja a WHO az aszpartámot

Főleg üdítőkben használják cukor helyett évtizedek óta.

2023. június 29., 11:23

Szerző:

Rákkeltő anyagnak nyilváníthatja a jövő héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) a világ egyik legnépszerűbb édesítőszerét, az aszpartámot – írja a Reuters cikke alapján a HVG. Az anyagot szinte biztos, hogy mindenki bevitte már valahogyan a szervezetébe: használják cukor helyett rágógumikban, szénsavas üdítőkben (például a Coca-Colában is).

Korábban az IARC határozatai alapján perek indultak korábban a káros, rákkeltő anyagok használata miatt, vagyis egy-egy ilyen határozat megjelenése komoly nyomást gyakorol az élelmiszergyártókra is, amik azzal szoktak védekezni, hogy a határozatokkal a szervezet nem csinál mást, csupán megzavarja a közvéleményt. Az IARC határozata azért különlegesség, mert a WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága 1981 óta töretlenül azt állította, hogy az aszpartám biztonságos, biztonságosan fogyasztható. A két testület várhatóan össze fogja hangolni az aszpartámmal kapcsolatos álláspontját.

(Kiemelt képünkön: Alumínium italosdobozok. Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson)