Lehet, hogy a jövőben soha többé nem kell kasszákkal és sorbanállással bajlódnunk

2018. február 5., 19:00

Szerző:

A bolti vásárlók többnyire még csak barátkoznak a pénztárosok nélküli önkiszolgáló kasszákkal, miközben a világ legnagyobb online áruházlánca, az Amazon megnyitotta a nagyközönség számára az első olyan élelmiszerboltját, amelyből teljesen száműzték a kasszákat. Az Amazon Go névre keresztelt, Seattle-ben található élelmiszerüzlet felismeri a felhasználót, és az önműködő rendszer azt is szemmel tartja, hogy a vevő milyen árucikkeket tett bele a kosarába.

Az Amazon Go koncepciót valójában már 2016-ban bemutatta a cég, ekkor azonban csak a vállalat alkalmazottai számára vált elérhetővé a tesztüzem. A rendszer alapelve, hogy a vásárlást a lehető legkényelmesebbé tegye, a legtöbb olyan folyamatot automatizálva, amely az árucikkek kifizetésével áll összefüggésben. A kasszák nélküli üzletbe belépve a vásárlóknak mindössze egy QR-kódot kell beszkennelniük egy mobiltelefonos alkalmazással, ezt követően pedig az Amazon Go – az üzletbe felszerelt kamerarendszer és szenzorok segítségével – nyilvántartja, hogy a vásárló mit tett be a kosarába vagy éppen mit tett vissza a polcra.

A tesztüzem során az eltelt több mint egy évben több problémát is meg kellett oldaniuk a fejlesztőknek. Így például a bonyolult kamera- és szenzorrendszernek problémát okozott, ha egyszerre túl sokan (több mint húszan) tartózkodtak az üzletben, mint ahogy azt sem tudta megfelelően kezelni, ha a vevő valamit levett a polcról, és azt máshová, más árucikk helyére tette vissza. Ezeket a problémákat azonban idén év elejére sikerrel kiküszöbölték – állítja az üzemeltető.

Az áruk regisztrálása mellett az Amazon Góban teljesen automatikus a fizetés. A vásárlás során az üzletből kivitt termékek árát a vásárló Amazon-fiókján keresztül vonja le a vevő számlájáról a kasszák nélküli bolt. Az Amazon Go üzletekben ettől függetlenül csak a kasszás állás marad betöltetlen, a helyben előállított élelmiszereket továbbra is emberi alkalmazottak készítik, valamint a polcokat is az üzlet dolgozói, raktárosai töltik fel áruval. A vásárlók eligazítását is bolti személyzet segíti, éppúgy, mint bármilyen más élelmiszerboltban.

Szakértők szerint éppen ezért kérdéses, hogy az Amazon Go koncepciója hosszú távon megállja-e a helyét, hiszen valójában csak egyetlen munkakör spórolható meg vele, ráadásul lényegesen költségesebben, mintha egyszerűen csak afféle önkiszolgáló kasszát üzemeltetne a vállalat. Az új üzleti modell létrehozói szerint ugyanakkor nem is kérdéses, hogy ha egyszer valaki betér a Just Walk Out Shopping élményt nyújtó üzletekbe, soha többé nem akar majd kasszákkal bajlódni – akár személyzetet alkalmazóval, akár anélkülivel.

Alighanem ezen okból kifolyólag a koncepcióval az Amazon nem sokáig marad magára. Tengerentúli lapértesülések szerint az Egyesült Államok egyik legnagyobb áruházlánca, a Walmart is pénztáros nélküli kasszák bevezetését tervezi még ebben az évben.