Itt a Moniphone – Személyfelügyelő mobiltelefonnal hódítana egy magyar cég

A hazai fejlesztésű Moniphone jelenleg öt alkalmazási területen vethető be lakossági és üzleti szegmensben egyaránt.

2017. november 12., 21:45

Szerző:

Új mobilkészülékkel lép a telefonos távfelügyeleti piacra a MOHAnet Mobilsystems Zrt.: a vállalat korábbi, szerteágazó kínálatát egy moduláris, azaz építőkockákból konfigurálható termékre cserélte, amely a korábbi eszközök felhasználási területein kínál továbbra is megoldást, költséghatékony és újrahasznosítható módon. A Moniphone nevű mobiltelefon kezdetben öt, rövidesen pedig tíz alkalmazási területen lesz használható az üzleti és a lakossági szegmensben egyaránt, legyen szó idősek segélyhívó készülékéről vagy fizikai foglalkoztatottak munkaeszköz mobiltelefonjáról. Az új fejlesztésű telefon alapötletét bevallottan Dave Hakkens phonebloks koncepciója adta. Hakkens az elektromoshulladék-termeléssel szemben lépett fel, és egy olyan készülék elképzelését osztotta meg a világgal, amely felhasználási területek alapján ruházza fel a telefont hardverelemekkel.

A cég fejlesztői egy olyan személyfelügyeleti telefont terveztek, amely a felhasználói igényeknek megfelelően alakítható, és a használat során – a változó szükségletek alapján – akár át is konfigurálható. A 160 gramm súlyú, nyomógombos telefon az alapfunkciók (zseblámpa, gyorsulásmérő, karóra) mellett számos kiegészítővel vértezhető fel: Bluetooth, WiFi, RFID, NFC, QR- és vonalkódolvasó is beépíthető az ütés- és törésálló műanyag házba, és a technológia fejlődésével ezek az elemek a modularitásnak köszönhetően a későbbiekben cserélhetők.

A vezeték nélküli töltésre is alkalmas telefon 4G hálózatot használ, és dedikált internetcsatornán keresztül állandó online jelenlétet biztosít a felhasználónak. Az internetkapcsolat és a háttérben futó távfelügyeleti alkalmazások kikapcsolhatatlanok. A készülék ezáltal folyamatosan felügyelhető, a rendszer állandó életjelet és eseményjelzést közvetít óránként vagy akár percenként a felügyeleti szervnek. A Moniphone ezáltal időt és pénzt takarít meg a vállalatoknak, és nagyobb biztonságot nyújt idős szeretteinknek, ráadásul az elektromos adminisztrációnak köszönhetően gyorsul az adatrögzítés. A mobil igény esetén fordított kommunikációra képes, tehát a központ jelzéseit is fogadhatja.

A GPS-modulnak köszönhetően egy térképes felületen bármikor megtekinthető és ellenőrizhető a használó kültéri tartózkodási helye és mozgása. A beltéri ellenőrzés azonban már összetettebb megoldást igényel, erre a MOHAnet átjelző egysége, az iMachine nyújthat segítséget. Ez az eszköz Bluetoothszal csatlakozik a Moniphone-hoz, és háromméteres körzetekre osztva érzékeli a készülék felhasználásának helyszínét. A zónameghatározásnál költségesebb, azonban pontosabb megoldás, ha az adott helyiségbe háromszögelős technikával Time of Flight érzékelőket szerelünk fel, ezek segítségével ugyanis centiméterpontosan lehet meghatározni a Moniphone – ezáltal használója – elhelyezkedését.

A Moniphone a gyártó szerint a legkisebb rezonanciát, így például a légzést is érzékeli. A mérnökök emellett gyorsulásmérővel is ellátták az eszközt, így egy esést is azonnal észrevesz, egyből értesítve a felügyeleti partnert, igény esetén – mondjuk idősfelügyelet során – például egy családtagot.

A távfelügyelhető mobiltelefon kezdetben fehér, fekete és szürke színekben rendelhető, és hároméves szerződés esetén készülékár-támogatással, szolgáltatástól függő havidíjas konstrukcióban vásárolható meg. A gyártó a Moniphone-ból és a januárban bemutatott iMachine-ből már tízezernél többet adott el az idén, a személyfelügyelő mobiltelefonból pedig az év végéig megközelítőleg még ötezer készülék találhat gazdára.