Komoly betegséget jelezhet a fülcimpa, ha gyűrött

A fül, ahogy más testrészeink is, jeleznek, ha a szervezetünkben nincs rendben valami. Érdemes időben észrevenni a tüneteket.

2024. március 25., 16:59

Szerző:

A fül számos betegséget jelezhet. Természetes, hogy amikor fáj a fülünk és nem akar javulni, akkor felkeressük a háziorvost vagy egy fül-orr-gégészt. A fülviszketés hátterében gombás fertőzés és ekcéma is meghúzódhat, ugyanis ez a két betegség erős viszketéssel is együtt jár. A fülzúgás vagy fülcsengés hátterében is számos egészségi probléma húzódhat meg, ilyen lehet a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a hormonális változások és a daganatok. A fülzúgás oka lehet a stressz, a szorongás és az álmatlanság kialakulásának – Gyógyszernélkül.com.

A fül érzékelhető tünetei egyértelműek, de mi van, ha csak látható jelek utalnak arra, hogy valami nincs rendben?

Ahogy öregszünk a bőrünk egyre inkább veszít a feszességéből és ráncosodni kezdünk. Van, aki jobban, van, aki kevésbé. A fülünk is ráncosodhat, de ha ha azt vesszük észre egy reggel, hogy úgy néz ki, mintha elfeküdtük volna és ez egész nap nem változik, az súlyos betegségre utalhat.

A fülcimpa gyűrődése – írja a szakportál – szívkoszorúér-betegségre is utalhat, amit érdemes kivizsgáltatni. Ha azonban nincsenek mellkasi fájdalmaink és légzési nehézségünk, és még a kardiológus is megnyugtatott bennünket, akkor nincs ok aggodalomra. Hiszen valóban az is lehet, hogy csak összegyűrődött a fülcimpánk, miközben aludtunk.

A fül számos betegséget jelezhet

Ma már tudjuk, hogy a halláskárosodáshoz sokféle fizikai, szociális és pszichológiai egészségi állapot kapcsolódik, például ilyen a vesebetegség, a demencia és a cukorbetegség. Egy kutatás szerint azok a személyek, akik halláskárosodásban szenvednek, nagyjából háromszor akkora eséllyel szenvednek majd demenciában az életük későbbi szakaszában, mint akiknek rendben van a hallásuk. Az Alzheimer-kór diagnosztizálásában magyar innováció jelenthet áttörést, erről itt írtunk részletesen >>>

Sokan mindent megtesznek azért, hogy rendszeresen eltávolítsák a fülükből a zsírt, holott a fülzsírnak fontos szerepe van. Segít megakadályozni a baktériumok és más részecskék bejutását a hallójáratba. Tény azonban, hogy

ha a fülzsír nagyon folyékony, azaz folyamatosan gondot okoz nekünk, akkor ez akár még az emlőrák egyik tünete is lehet.

 

A cikk szerint a szokatlan fülforma akár még a vesékkel kapcsolatos betegségeket is jelezhet. Ezt elsősorban újszülöttek esetében figyelték meg az orvosok. De a fül formája akár a személyiségünkre is utalhat.

A fülfájás hátterében sok minden meghúzódhat. Nemcsak a fül betegségei válthatják ki, de például fogproblémák is. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a tüneteink között szerepel a fájdalom, a duzzanat és a láz.

(Kép forrása: Karolina Grabowska / Pexels)