Budapest okosváros lehet

2018. február 14., 19:57

Szerző:

Február első napjaiban átadták az Invitech Solutions egész Budapestet lefedő LoRa-technológiájú IoT-hálózatát. Az Internet of Things (IoT – interneten keresztül összekapcsolt, irányított eszközök hálózata) platformjával a társaság az IoT-értéklánc minden elemét képes egymaga biztosítani vállalatok, államigazgatási és önkormányzati intézmények számára. Az alacsony energiaigényű, nagy hatótávolságú, vezeték nélküli LoRa-technológia segítségével a megbízók hatékonyan kapcsolódhatnak majd a kihelyezett IoT-szenzorokhoz. „A nemzetközi LoRa-szövetség tagjaként a társaság missziójának tekinti a technológia elterjesztését Budapesten, hamarosan pedig országszerte is” – áll az Invitech közleményében.

A LoRa-rendszer egy LPWAN-alapú megoldás. Az LPWAN (Low-Power Wide-Area Network) nagy hatótávolságra (a területi adottságoktól függően akár 10-15 kilométeres körzetben) képes biztosítani az eszközök kommunikációját. Emiatt kiválóan alkalmazható a nagyobb kiterjedésű, mobillefedettség vagy vezetékes energiaellátás nélküli területeken elhelyezett adatgyűjtő szenzorok információinak továbbítására. A most kiépített LoRa- (Long Range) hálózat pedig az LPWAN technológiákon belül egy olyan protokoll, amelynek előnye a nyílt forráskódra támaszkodó széles fejlesztői bázis, az adatok továbbításához városszerte telepített egységek kis helyigénye, illetve az extrém alacsony energiaszükséglet.

A LoRa-alapú IoT-megoldások segítségével a közműszolgáltatók távolról is képesek leolvasni a fogyasztási adatokat, de a köztéri okosszolgáltatások is általánossá válhatnak. Ezek mellett pedig az irodaépületek üzemeltetésének monitorozásában is újabb távlatok nyílhatnak meg. Ilyen lehet egy létesítmény integrált felügyelete, szükség esetén a riasztás és a beavatkozás is. A társaságnak országszerte már több IoT-megoldást alkalmazó pilotprojektje bizonyította a technológia felhasználhatóságát.

Az Invitech Solutions szolgáltatásának előnye, hogy a társaság a rendszer minden elemét egy kézből (end-to-end) nyújtja. A kihelyezett szenzorok, az információk továbbítására szolgáló antennák, az adatok feldolgozásához szükséges szerverek, a beérkező információhalmazt feldolgozó alkalmazások, valamint a szükséges szaktudás is rendelkezésre áll házon belül. Biztonsági és adatkezelési szempontból a rendszer további jellemzője, hogy a működtetés során keletkező adatok továbbítása az Invitech Solutions saját hálózatán történik, az információk feldolgozása pedig a társaság adatközpontjaiban zajlik, így minden folyamat Magyarországon belül marad.

Az Invitech Solutions a LoRa-technológia alkalmazása és fejlesztése terén együttműködik hazánk egyik legjelentősebb egyetemi oktatói és kutatói műhelyével, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékével (TMIT). A tanszék kutatói már több mint tizenöt éve foglalkoznak vezeték nélküli szenzorhálózatok kommunikációjával, IoT-technológiákkal és azok alkalmazásaival okos városokban vagy akár a precíziós mezőgazdaság területén.

Az Invitech mellett LoRa-alapú vezeték nélküli hálózatot épít a fővárosban és a Balaton térségében az állami kézben lévő Antenna Hungária is. A társaság tavaly februárban jelentette be, hogy megkezdődött a hálózat kiépítése, melyet később országossá kíván bővíteni. A fenti célokat szolgáló, hasonló technológiát vezet be csoportszinten a Magyar Telekom anyacége, a Deutsche Telekom is. A most bevezetendő rendszer előnye, hogy az általánosan elterjedt GSM-technológiákkal elérhető hálózati lefedettséghez képest lényegesen jobb vételi karakterisztikát biztosít, így beltérben is problémamentesen használható, még kis adóteljesítmény mellett is. A technológia energiahatékonyságát emellett jellemzi, hogy egyes eszközöknél, jellemzően szenzoroknál, akár két AA-méretű akkumulátorral is tízéves üzemidő érhető el.