Döntött az űrügynökség a működésképtelen műholdról

Az űrügynökség úgy döntött, hogy a műholdban maradt üzemanyagot felhasználja, és nem hagyja a Föld körül keringő űrszemétként az eszközt.

2023. július 27., 20:29

Szerző:

Nem visszatérésre tervezték az Európai Űrügynökség Aeolus időjárás-megfigyelő műholdját, az ESA most mégis visszamanőverezi a Földre, az Atlanti-óceánba, írja a The Guardian cikke nyomán a Telex. Ez az első alkalom, hogy egy űrügynökség így megkíséreli lehozni a műholdját. Így csökkentik az esélyét annak, hogy lakott területet érjen a törmelék és a visszatéréssel az ESA adatokat gyűjthet az ilyen manőverekről.

A fellövéskor 1360 kilogrammot nyomó műhold nagy része a légkörben elég majd, de tömegének nagyjából húsz százaléka így is megmarad. Évente egyébként megközelítőleg száz tonna űrszemét zuhan a Föld légkörébe elhasznált műholdak, rakétatestek és egyéb alkatrészek formájában. Az ESA úgy tervezi, hogy végig szorosan kontrollálni fogja a műhold útját.

A tervek szerint az eszköz pénteken esik az Atlanti-óceánba.

(Kiemelt képünkön:Az Európai Űrügynökségtől (ESA) 2018. augusztus 21-én kapott képen az Aeolus szélsebészeti műhold digitális ábrázolása látható, amint kinyílik a rakéta burkolata, amely az Aeolust a felszállás és a felemelkedés során beburkolja. A Föld globális szélmintázatának mérésére tervezett műholdat 2018. augusztus 21-én emelik pályára az Arianespace francia guyanai indítóállásáról. Az Európai Űrügynökség (ESA) Aeolus-missziója - amely a görög mitológiában a szél őrzőjéről kapta a nevét - a rövid távú időjárás-előrejelzés javítását és az ember okozta éghajlatváltozás megértését ígéri. Fotó: Handout / ESA / AFP)