Autópálya-matrica: súlyos visszaélés történt

A  VoxPay nevű autópályamatrica-szolgáltató is érintett lehet a napokban napvilágot látott, kritikus léptékű kiberbiztonsági incidensben, csalók élhetnek vissza a szolgáltató nevével. Frissítés: az autopalyamatrica.hu sajtóosztály közölte: a Voxpay-től semmilyen adat nem szivárgott ki.

2024. január 25., 15:42

Szerző:

Rendkívüli adatszivárgásról tájékoztatja ügyfeleit a VoxPay autópályamatrica-szolgáltató cég, „amely valószínűleg példátlan a méretét tekintve” – írja a Hvg.

A lap a Cybernews alapján azt írja: az adatszivárgás összesen 26 milliárd rekordot érint, ami 12 terrabájtnyi információt jelent.

A VoxPay közlése szerint „valószínűleg visszaéltek” az ő nevükkel is, ennek érdekében pedig felhívják a figyelmet néhány fontos információra.

„Az utóbbi időben észleltük, hogy néhány csaló a VoxPay nevében is küld kétes eredetű ajánlatokat autópálya-matrica vásárlására. Ezek a csalók általában kedvezményes matrica vásárlási lehetőséget ígérnek, ám hangsúlyoznunk kell, hogy a VoxPay soha nem küld ilyen ajánlatokat sem e-mailen, sem sms-ben vagy más csatornán keresztül”

– írják.

Az e-matricák ára mindig fixen megszabott hatósági ár, ezen felül online vásárlás esetén kényelmi díj is felmerülhet, de az ár nem lehet alacsonyabb.

Mindezek mellett, írják, a VoxPay soha nem kéri el ügyfeleitől elérhetőségüket és személyes információikat. Érdemes minden tranzakciónál ellenőrizni a vásárlás hivatalos forrását, például a böngésző címsorában, hogy helytálló-e az ott látható hivatkozás.

A szolgáltató dolgozik a bejelentkezési feltételek megerősítésén. Ha valaki gyanús tevékenységet észlel, kérik, jelezze azt az ugyfelszolgalat kukac voxpay pont hu címen.

Az adatszivárgásról korábbi cikkünkben olvashat bővebben – más magyar cégek neve is felmerült az incidensben.

Frissítés: VoxPay-től semmilyen adat nem szivárgott ki

A Voxpay csütörtöki sajtóközleményben szereplő tényekkel ellentétben az önök cikke tévesen állítja, hogy az adatszivárgásnak a Voxpay érintettje volt. A VoxPay-től semmilyen adat nem szivárgott ki, a mi rendszerünket nem érte támadás, semmilyen hekkelés/adatlopás nem történt, de a más helyekről megszerzett adatokat felhasználták arra, hogy sms-t küldtek a telefonszámukra a Voxpay nevében kedvezményes matrica vásárlás megtévesztéssel – közölte az autópályamatrica.hu.

Hozzátették: miként az a sajtóközleményben is olvasható, az elmúlt napokban a Cybernews hírportál rendkívüli nemzetközi adatszivárgásról számolt be, amely során e-mail cím és jelszó-párosok kerülhettek ki egyéb internetes honlapok adatbázisaiból. Az érintett adatok közé több nagy online platform felhasználóinak személyes adatai is beletartoznak (Twitter, Canva, Adobe, Linkedin, stb.)

Nem ez volt az egyetlen adatszivárgás a héten

Ahogyan arról korábban beszámoltunk: a Megafon képzés jelentkezőinek személyes adatai is nyilvánosságra kerültek egy informatikai hiba miatt.

A Google keresőben bárkinek elérhető volt az az adatbázis, amely közzétett információi között szerepeltek a jelentkezők nevei, email címek, telefonszámok és az általuk kezelt közösségi média platformok. Emellett a jelentkezéskor beterjesztett szöveges tartalom is elérhető volt, amely bemutatta a kérelmezők céljait és motivációit, miért szeretnének aktívan részt venni a közösségi média életében.

A listán polgármesterek, parlamenti képviselők, valamint politikai Facebook-oldalak tartalmát kezelő személyek, de még egy olyan kormányzati tisztviselő feleségének a neve is szerepel a felsorolásban, aki magas pozíciót tölt be.

Korábban arról írtunk, hogy a Megafon kétszer annyi pénzt kapott működésre, mint a teljes ellenzék kampánytámogatása. Legalább nyolc milliárd forinttal támogatták az elmúlt években a kormánypárti influenszereket foglalkoztató, illetve a Fidesz érdekében kampányt folytató szervezetet.

A Telex a mostani hibát jelezte a Megafonnak, ezután a szervezet a véletlenül közzétett adatbázisok elérhetőségét megszüntette, majd a teljes oldalukat lekapcsolták. Másnapra a Google keresési találatai közül is eltűntek a véletlenül nyilvánossá tett linkek. A Megafon oldala továbbra sem működik – írja a lap.

A Megafonnál többféle képzésre lehet jelentkezni: az alapképzést egy speciális továbbképzés követi, majd egy mentorprogramon való részvétellel csiszolható igazán a véleményvezér tudás. A Telex csak olyan személyek neveit közölte, akik közszereplői pozíciót töltenek be. Az adatszivárgásban egyébként összesen 53 ember érintett.

(Fotó: 168.hu)

 

A múlt heti lenyűgöző légköri fényjáték csak a bemelegítés volt, a csillagászok és a naptevékenységgel, űridőjárással foglalkozó szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy hamarosan még ennél is látványosabb éjszakákra lehet számítani. A sarki fény újra beszínezi az égboltot.