A budapesti Fazekas Mihály gimnázium diákjai győztek az első nemzetközi robotépítő olimpián

július 19. 04:21 - szerző: Ágoston Zoltán

A megméretésre 162 ország csapata nevezett. Magyarországról kettő.

Magyar idő szerint kedd éjfél körül (helyi idő szerint délután hatkor) a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium csapata állhatott a dobogó legfelső fokára az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban rendezett első nemzetközi robotépítő olimpián. Ezzel a csapat a fődíjat hódította el a First Global Grand Challenge nevű nemzetközi versenyen.

Forrás: a First Global Facebook-oldala

A versenyre 162 országból neveztek 15–18 éves diákokból álló csapatok, a feladatuk pedig az volt, hogy változó összetételű szövetségekben találjanak megoldást arra a globális kihívásra, amelyet a világon egymilliárd embernek a tiszta vízhez való hozzáférés jelent. A csapatoknak a szimulációban olyan robotokat kellett építeniük a helyszínen rendelkezésre bocsátott anyagokból, amelyek egyrészt végrehajtják a vízzel kapcsolatos mérnöki feladatokat, mint a víztisztítás, a víz tárolása és az új  források feltárása,  másrészt illeszkednek a nemzetközi együttműködésbe.

RoboTeam néven a budapesti Fazekas Mihályban már 2003 óta működik robotépítő szakkör. A washingtoni út költségeit közösségi finanszírozásból szedték össze, igaz, a Generosityn futó kampány alatt csak a kért 7330 dollár egynegyedét, 1838 dollárt sikerült gyűjteniük, a többit szponzorok biztosították. A csapat egyébként Team Europe néven indult a versenyen, a Hungaryt a megméretésre korábban jelentkező balatonalmádi Magyar–Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium robotépítői kapták. Magyarország volt az egyedüli résztvevő, amely két csapattal képviseltette magát a versenyen.

A csapat. Alsó sor balról: Kurucz Márton, Umann Dávid, Molnár-Sáska Zsófia, Tóth Ambrus (tartalék, aki végül nem utazott). Felső sor balról: Martinák Zalán, Hervay Bence, Fey Mihály. Forrás: first.global/nations/team-europe/

Bemutatkozásukban a Fazekas Mihály diákjai egyébként hangsúlyozták, hogy egyelőre inkább csak a legórobotok programozásában szereztek tapasztalatot, és ez talán látszott is, az első öt kör után ugyanis a 14. helyen álltak, több mint száz ponttal az akkor még első Lengyelország csapata mögött. A lengyelek végül a másodikok lettek, a harmadik helyet Örményország csapata szerezte meg.

A következő, 2018-as robotépítő olimpiát Mexikóváros fogja vendégül látni.