Kikapott, de továbbjutott a címvédő Sopron

A címvédő Sopron kikapott az olasz Schio vendégeként a női kosárlabda Euroliga 14., utolsó fordulójában, de csoportnegyedikként így is továbbjutott a negyeddöntőbe.

2023. március 2., 07:11

Szerző:

A magyar bajnok úgy érkezett Schióba, hogy csak győzelem esetén végez biztosan a B csoport első négy helyezettje között, azaz kerül tovább a negyeddöntőbe. Vereség esetén viszont nem a saját kezükben volt a 8/5-ös győzelmi mérleggel álló soproniak sorsa, mivel a párhuzamosan zajló Salamanca-Girona spanyol rangadó eredményét is figyelniük kellett. E szerint a forgatókönyv szerint ha ott a vendég Girona győz, akkor a magyar csapat búcsúzik az Euroligától, salamancai siker esetén pedig a negyedik, azaz még továbbjutó helyen zár a Sopron. Derűlátásra adott okot, hogy decemberben a mieink 80-61-re nyertek odahaza, a Novomatic Arénában.

Szerdán Gáspár Dávid együttese 9-7-es vezetés után hátrányba került, és az olaszok kilenc ponttal elhúztak a nyitónegyedben. A folytatásban a szerbekkel kétszeres Európa-bajnok Jelena Brooks révén egy pontra felzárkóztak a vendégek, de innentől újra a hazaiak akarata érvényesült, a nagyszünetben 36-29 állt az eredményjelzőn.

Térfélcsere után 13 pontra nőtt a különbség, és a 27-15-re megnyert harmadik szakasszal a Schio gyakorlatilag eldöntötte a találkozót. A 63-44-ről induló utolsó játékrészre már nem maradtak izgalmak, a zöld-sárgák váratlanul sima vereséget szenvedtek.

A Sopron 8/6-os mutatóval fejezte be az alapszakaszt, és – mivel a Salamanca legyőzte a Gironát –, a csoport negyedik helyezettjeként továbbjutott a negyeddöntőbe, ahol az A jelű nyolcast megnyerő török Fenerbahce vár a csapatra. Az egyik fél második sikeréig tartó párharc március 14-én kezdődik Isztambulban.

14. (utolsó) forduló, B csoport:

Schio (olasz)–Sopron Basket 81-50 (21-16, 15-13, 27-15, 18-6)

A negyeddöntő párosítása:

Mersin–Bourges
Schio–Valencia
USK Praha–Salamanca
Fenerbahce–Sopron Basket

(Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)

Tudvalevő, hogy a pedagógusok munkája nagyban befolyásolja a gyerekek sport iránti elköteleződését, hiszen legtöbbször ők szerettetik meg a mozgást velük. A Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére ezért kiválasztották azokat a testnevelő tanárokat, akik többek között ennek a kritériumnak is megfeleltek.