Olcsóbb a benzin, de még mindig jobban megéri a szomszédban tankolni

A nemzetgazdasági miniszter szerdán még arról beszélt, hogy a magyar üzemanyagárak elérték a szomszédos országok átlagát. 

2024. május 10., 11:49

Szerző:

A Holtankoljak.hu szerint hétfőtől ismét változik az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, a benzin esetében ez 4 forintos csökkenést, míg a gázolaj esetében 2 forintos emelkedést jelent. Így a 95-ös benzin esetében 612 Ft/liter, és a gázolaj 609 Ft/liter átlagárakkal számolhatunk a kutakon, de a szomszédos országokhoz képest még mindig drágább itthon a benzin és a dízel. Majdnem 8 százalékkal csökkent néhány hét alatt a hazai üzemanyagok ára – ezt jelentette be pár napja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A kormány szerdai ülésén áttekintette az üzemanyagárakat, és megállapította, hogy a jelenlegi csökkentésekkel a magyar üzemanyagárak elérték a szomszédos országok átlagát.

A kormány elfogadta a kereskedők javaslatát, és úgy döntött, hogy az üzemanyag árának referenicaértéke a szomszédos országok üzemanyagárának átlaga lesz – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülést követő doorstep sajtótájékoztatón. Nagy Márton hangsúlyozta, az elmúlt hetekben az üzemanyagkereskedők alkalmazkodtak a kormány kéréséhez, és szerdán reggel is árcsökkentést jelentettek be. Eszerint péntektől a 95-ös benzin átlagára 616 forintra, a gázolajé pedig 607 forintra mérséklődik.

Olcsóbb a benzin, de még mindig van három olyan ország ahol jóval olcsóbb az üzemanyag, mint idehaza 

Az ATV Híradó stábja kocsiba ült, hogy kiderítse, vajon milyen módon közelítenek a magyar és a környező országok árai egymáshoz. Az derült ki, hogy több szomszédos országban még mindig olcsóbb az üzemanyag, mint idehaza. Romániában szintén jóval olcsóbb az üzemanyag még akkor is ha csökkent a hazai ár.

„Valamikor tankoltam Magyarországon, mikor az árcsökkentés volt az állam részéről, akkor megérte mert akkor olcsóbb volt mint Romániában, de most 100 Ft-tal- több én Magyarországon" – fogalmazott a Híradó által megkérdezett Márton Ferenc József. 

Szlovéniában is alacsonyabb az üzemanyag ára, de csak kisebb mértékben. A benzinnek 25-30 a gázolajnak pedig 40-45 forinttal kedvezőbb az ára. Ausztriában az üzemanyagok átlagára 630 forint körül mozog míg Szlovákiában 620 Ft. A környező országokhoz képest még mindig 25-30 forinttal drágább itthon a benzin és a dízel, ami arra enged következtetni, hogy a jövőben további üzemanyagár-csökkenés várható hazánkban.

Április 24-én, a legutóbbi, üzemanyagárak kérdésével is foglalkozó kormányülés napján 650 forint volt a benzin literje, és 639 forint volt a dízel literje (ezek piaci átlagárak). Május 8-ától ezek az árak rendre 624 és 612 forinton alakulnak. Vagyis a benzin esetében átlagosan 26, a dízel esetében átlagosan 27 forintos árcsökkentés valósult meg két hét leforgása alatt. A múlt heti árak alapján 635 és 627 forint volt a régiós átlag. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett?