Árul valamit az interneten? Átverés áldozatává válhat

Újfajta átverés terjed az interneten. Mutatjuk, hogyan károsították meg az online csalók azokat, akik egyszerűen csak eladni akartak valamit az interneten. Elég volt hozzá egy linkre kattintani. 

2024. február 1., 09:48

Szerző:

Linkre kattintva verték át azokat a gyanútlan embereket azok az adathalászok, akik csak eladni szerettek volna valamit az interneten.  Az online csalásokra szakosodott csoport több tucat embertől csalt ki 17 millió forintot – írja a police.hu. Az átverés eddig 84 sértettjét azonosítottak a rendőrök, és kötötték a sérelmükre elkövetett online csalásokat a BRFK gazdasági nyomozói ahhoz a csoporthoz, melynek három grúz állampolgárságú tagját már 2023 szeptemberében azonosították és elfogták.

Így működött az átverés: elég volt egy linkre kattintani 

Az elkövetők adathalász módszerrel, ugyanazt a sémát követve verték át az embereket. A sértettek az interneten hirdettek eladásra különböző termékeket, melyekre az egyik csaló vevőként jelentkezett. A gyanútlan eladónak az elkövető üzenetben küldött egy linket, és azt állította, hogy a linken található oldalon az eladó megadhat minden szükséges adatot ahhoz, hogy az állítólagos vásárló ki tudja fizetni a termék árát és a szállítási költségét. A link azonban egy adathalász oldalra vezetett, ahol az eladónak minden bankkártyaadatát meg kellett adnia, beleérte a 4 jegyű PIN-kódot is; aki pedig ezt megtette, az felfedte az összes szükséges bankkártyaadatot, amivel a csalók regisztrálni tudták a sértett bankkártyáját egy e-pénztárca-szolgáltatónál. Az állítólagos vásárló ezt követően azt állította, hogy az eladó kapni fog e-mailben vagy SMS-ben egy 6 jegyű kódot, amivel a szállítást és a fizetést véglegesíteni lehet, azonban a 6 jegyű biztonsági kód az e-pénztárca-regisztráció véglegesítéséhez kellett az elkövetőnek. Miután létrehoztak a sértett bankkártyaadataival egy digitális e-pénztárcát, a virtuális kártyával „okos-ATM-automatáknál” pénzt vettek fel. 

Az okos-ATM-nél már nem szükséges magunknál tartani fizikailag a bankkártyánkat, ugyanis az okostelefonok, a tabletek és az okosórák számára elérhető gyors és biztonságos, vezeték nélküli adatcserével és e-pénztárca-szolgáltatást nyújtó alkalmazásokkal könnyedén regisztrálhatjuk a bankkártyánkat egy virtuális pénztárcába. A kártya hozzáadását követően telefonunkkal is fizethetünk, vagy vehetünk fel pénzt az egyre elterjedtebb okos-bankautomatákból.Az elkövetők az adathalász módszerrel megszerzett banki adatokkal és a regisztrált e-pénztárcákkal így teljeskörűen használni tudták a sértettek bankkártyáit online fizetésre és pénzfelvételre.

A szélhámosokat elfogták, az átverés tovább működik

Az eljárás során a nyomozók azonosították azt a három grúz állampolgárt, akik ismeretlen társuktól kapták meg a sértettek banki adatait, és regisztráltak az egyik e-pénztárca-szolgáltatóhoz, valamint vettek fel pénzt okos-ATM-ből. Közülük egy 31 éves és egy 34 éves férfin 2023. szeptember 6-án ütöttek rajta egy fővárosi étterem teraszán, a harmadik feltételezett elkövető társai elfogásakor már letartóztatásban volt embercsempészés miatt.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztályán a három grúz állampolgárt információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás megalapozott gyanújával hallgatták ki. A nyomozók mobiltelefonokat és SIM-kártyákat foglaltak le tőlük, valamint közel 2 millió forintot és egy Mercedes gépkocsit is lefoglaltak vagyonvisszaszerzés céljából. A gyanúsítottak közül két férfi azóta is letartóztatásban van, harmadik társuk pedig börtönbüntetését tölti az embercsempészés ügyében kiszabott ítélet alapján.

Az online térben elkövetett csalások ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretében küzd. Az ilyen bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Ezequiel Sambresqui / AltoPress / PhotoAlto via AFP)

Szándékosan savat itattak meg egy férfival még márciusban, mert sokat tud egy kiterjedt csalási ügyről, és el akarták hallgattatni. Az áldozathoz állítólag nem hívtak mentőt, csak kirakták a Péterfy utcai kórháznál. A rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat büntetőeljárást - írja az rtl.hu.