Lapajánló – Hobbisták

Költséges hobbi, kormányzati érintett, néhány jól irányzott törvénymódosítás… Nem, ezúttal nem a fociról van szó. Ott van a vadászat. Tanfolyam, vizsga száz-százötvenezerért, ötvenezer a vadászjegy, a beugró egy-egy jobb vadásztársaságba négymilliót is kóstálhat, a havi tagdíj tíz- és ötvenezer forint között mozog. Ám van, ami megfizethetetlen: a kapcsolati háló. Nem is szeretik a NER tagjai, ha kiderül, mennyibe kerül egy-egy grandiózusabb fácánhajtás – Lázár János cseh kalandja a húszmillió forintot is meghaladta. De nem csak a vadászoké a világ. Elvégre Áder János horgászik, Orbán Viktor szívügye a kisvasút és a vízi vándortábor, Révész Máriusz kerékpározik, Garancsi István nagy túrázó, többen pedig lovagolnak, vitorláznak a Fidesz felső köreiből. Hogy mit csinálnak szívesen szabadidejükben a kormánytagok, barátaik és a gazdasági holdudvar, abból látszik, hova jut sok uniós és állami támogatás, és milyen jogszabályok születnek. Ideológia is adódik a pénzköltésre: fontos az egészséges életmódra nevelés, a szabadidő hasznos eltöltése és a turizmus fejlesztése. Persze haveri kedvezményezettekkel. Összeállítás a 168 Órában.

Lapozzon bele!

Gyógyíthatatlan szállók
A nyolcszázmillió forintos uniós támogatás felhasználásával épülő villánykövesdi és a 871 millióval segített esztergomi gyógyszálló-beruházásból egyaránt 20-30 százalék hiányzik a befejezéshez. A két hotelnek már rég üzemelnie kellene, de a Nemzetgazdasági Minisztérium kegyes a beruházóval, még azt is titkolták előttünk, hogy időközben szabálytalansági eljárást indítottak az ügyben. A projektben érintettek hallgatnak, kérdéseinkre nem válaszolnak. Vajon miért, és kié lesz majd a végén – feltehetőleg töredékáron – a két szálloda? Rajnai Attila írása.

Az Együtt kész tárgyalni Botkával
Nem tartja problémásnak Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke, hogy helyettese Botka László árnyékkormányának tagja lett. Komáromi Zoltán ugyanis hónapokkal ezelőtt jelezte pártja vezetőinek, hogy segíteni fogja a szocialista kormányfőjelölt munkáját. Bár vizsgálják, hogy Juhász Péter elnökségével miért nem nő a párt támogatottsága, úgy érzi, a jelenlegi vezető a legalkalmasabb arra, hogy az új pólus szövetségi rendszerét összerakja. Szerinte a kispártoknak most bizalmat kell ébreszteniük egymásban. Úgy véli, e szervezetek felelőssége, hogy bő fél év alatt középpárti parlamenti erőt hozzanak létre. Pungor András interjúja.

Laikusok fogadják a 112-es hívásokat
Három éve indult el európai mintára Magyarországon is a 112-es központi segélyhívó rendszer, amelybe a rendőrség és tűzoltóság után hamarosan a mentőket is bekapcsolják. Igaz, már eddig is sokan tárcsázták mentőért az univerzális számot, ám ez a tapasztalatok szerint gyakran késlekedést okozott az ellátásban. Egyre több rémtörténet kering arról, mekkora bajjal járhat, ha helyismerettel rendelkező szakemberek helyett laikusok fogadják a hívásokat. Pedig vészhelyzetekről van szó.

Zárjuk ki a hobbitokat?
Szabad-e társadalmi vitát nyitni arról, hogy a már stabil alapjognak tekintett általános, egyenlő és titkos választójog bármilyen szempontból szűkíthető-e? Valójában ez a fő kérdés a Jobbik javaslatával kapcsolatban, miszerint megvonnák a szavazati jogot a legiskolázatlanabbaktól. Az ugyanis biztosra vehető, hogy az ellenzéki párt ötlete kivitelezhetetlen. Az LMP felvetése kapcsán – 16 éves kortól lehessen voksolni – azt is érdemes végiggondolni, vannak-e gátjai a választójog kiterjesztésének; már ha egyáltalán szükséges tovább bővíteni a szavazásra jogosultak körét.

Félnek az újságírók
Mérce néven októberben hírportált indít a 2008 óta működő Kettős Mérce blog csapata. Jámbor András főszerkesztő aktivista újságíróként definiálja magát és kollégáit, és közösségi finanszírozást remél. Hirdetésekből, pályázatokból nem kér, mondván: senkinek és semminek sem szeretne elköteleződni. Aki kérdez: Lampé Ágnes.