Lapajánló – Csak azért is csata: maradnak a menekültek a célkeresztben

Elfogadhatatlan, felháborító, felelőtlen, a politika megerőszakolta az európai jogot – így, a tőle már megszokott hangnemben reagált a magyar diplomácia első embere az Európai Bíróság kvótaperben meghozott határozatára, amely alapján 1294 – Magyarországra visszaküldött – menekült kérelméről a magyar hatóságoknak kell dönteniük. Szijjártó Péter hozzátette: az igazi csata csak most kezdődik. Orbán Viktor szokásos pénteki rádiónyilatkozatában árnyaltabban fogalmazott, mint mondta, tudomásul kell venni az ítéletet, hiszen nem rongálhatjuk az Európai Unió jogi alapját, ugyanakkor megígérte, hogy a jogi harcot politikai harc váltja fel. Ez viszont már évek óta zajlik. Nemrég Angela Merkel idézte fel a menekültválság két évvel ezelőtti csúcspontját, amikor szerinte „Orbán Viktor elvette a menetjegyeket a Budapesten lévő menekültektől, és egyszer csak nem engedte, hogy elinduljanak a vonatok”. Szijjártó Péter szerint a válság kellős közepén Orbán Viktor arra utasította a minisztereit, hogy a schengeni előírásokat minden körülmények között be kell tartani, márpedig „egy vonatjegy nem írhat fölül egy európai jogszabályt”. Összeállításunkban felidézzük, hogyan is „segítették” a magyar hatóságok a hazánkon átvonuló menekülők százezreit. Arról egyébként Szijjártó nem értekezett, hogy az emberiességi szempontok vajon fölülírhatják-e a jogszabályokat. Párttársa, a keszthelyi országgyűlési képviselő mindenesetre azzal riogatja a Kis-Balatonnál élőket, hogy a MigrationAid menekülteket akar betelepíteni a környékre. Így aztán annak is utánajártunk, van-e okuk a félelemre Esztergályhorváti lakóinak.

Lapozzon bele!

Kész átverés-show a rezsicsökkentés
Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP azért, hogy a kormány az átlagfogyasztás mértékéig 32 százalékkal csökkentse a földgáz, 10-10 százalékkal pedig az áram- és a távhőfogyasztás költségeit. Időszerű volna az árváltozás, hiszen miközben az energia egyre olcsóbb, a magyar fogyasztók terhei évek óta nem csökkentek. A Fidesz eddig kilencszer mondott nemet az árak mérséklésére az Országgyűlésben, most azonban a választások közeledtével nem kizárt, hogy még a téli fűtési szezon beindulása előtt előáll egy szociális alapú költséglefaragással. Fedezet van rá: a rezsicsökkentés miatt az államkasszában landoló milliárdok. Szabó Brigitta írása.

Kik követnének egy őrült szerbet?
A civileknek a társadalommal van dolguk, nem a hatalommal – állítja Szrgya Popovics, akit sokan hősnek, mások ellenségnek tartanak. Érthető, egy diktátorbuktató, erőszakmentes engedetlenségi módszereket terjesztő politikai aktivista megítélése nem is lehet egyértelmű. Egyik könyvét, az Útmutató a forradalomhoz címűt most adták ki magyarul, a Milošević-ellenes diákmozgalom egykori vezetője ezért jött Budapestre. Szrgya Popovicsot Szénási Sándor kérdezte.

Macron zuhanórepülésben
Alighanem az is a válság egyfajta jele, ha egy ország az igen kevéssé indokolt politikai eufória állapotából szinte egyik napról a másikra a mély rosszkedv hangulatába esik. Valami ilyesmi történt Franciaországban a nyári alig két hónap alatt: a frissen megválasztott elnök, Emmanuel Macron népszerűsége 24 százalékpontot esett pár hét alatt, az ország közélete olyan morózus hangulatba került, mint amilyenben az európai politika új csillagának beharangozott elnök megválasztása előtt volt. A politikai kommentárok forró francia őszt jósolnak. Balázs Gábor cikke.

Mi legyen a mosómedvével?
„Unatkozik? Vásároljon mosómedvét!” – ordítja Pepin sógor a kémény tetején a tűzoltóparancsnok fülébe a Sörgyári capriccióban, amely egyike a megunhatatlan filmélményeinknek. Akkor is derülünk rajta, ha már minden poénját kívülről tudjuk. És most itt ül velünk szemben Bohumil Hrabal szellemének legkiválóbb őrzője, Jiři Menzel, és az „égetnivaló asszonyszemély”, Maryška, azaz Magda Vášáryová. Ők a 14. Jameson CineFest Filmfesztivál idei díszvendégei, és ezúttal személyesen varázsolták el Göbölyös N. Lászlót.