Lapajánló – Helyi zsugák

A régi és az új baloldal koalíciója győzhet a választásokon – Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke ezt a következtetést vonja le az áprilisi zuglói időközi voksolás előtti helyzetből. Ő tudta, ki kell egyeznie a szocialistákkal, hogy polgármesteri politikájának eredményei ne vesszenek el. A Karácsonyt a polgármesteri székbe segítő Együtt viszont nem hajlandó a helyi szocialista erős ember tenyerébe csapni. Odébb más a leosztás: Józsefvárosban az LMP a Párbeszéddel szövetkezett, az Együtt pedig külön jelöltet indít, de nem kizárt, hogy átgondolják a döntésüket. A tanulság? Bár a Fidesz által szabott választási matematika együttműködésre kényszerítené a baloldali ellenzéket, a helyi szimpátiák és ellenszenvek gyakran felülírják ezt a képletet. De tovább is van. Országosan az MSZP és a DK épp dominanciaharcát vívja, és feltűnt új pártként a Momentum, amelyet nem csak a Fidesz fogadott ellenérzésekkel. Róna Dániel politológus – aki mandátumkalkulátora révén az elmúlt választások során igen pontos előrejelzésekkel szolgált – azt mondja: a mostani, éles szópárbajokból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. Azt sem állítaná, hogy 2018-ban biztosan nem lesznek ellenzéki közös jelöltek, illetve közös lista. Arra viszont figyelmeztet, hogy helyben az az ideális jelölt, aki integratív személyiség. Ugyanakkor még a legjobb egyéni induló sem képes három-négy százaléknál több voksot hozni, mint az őt jelölő szervezet. Ezért az ellenzéknek a billegő körzetekre kell koncentrálnia. Összeállítás a 168 Órában.

Lapozzon bele!

Németh Szilárd: Hablaty, hamuka, hazugság
A Soros nevű ördög ma már nem a falon van, hanem a hétköznapjainkban – állítja a Fidesz alelnöke. Németh Szilárd szerint a liberálisok virtuális valóságukkal, pénzzel, gazdasági érdekkel és hatalommal egész Európát befolyásolnák. Meg van győződve róla, hogy Brüsszel a gyarmatbirodalmi hátsó udvar szerepében tartaná Magyarországot. Márpedig ő tudja, milyen egy hátsó udvar, mert ott nőtt fel: ott van a retyó meg a sufni. Lampé Ágnes interjúja.

Kötelező követni Handót
Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az Alaptörvénnyel összeegyeztethetetlen szabályzatot adott ki, ráadásul saját értékeit és elveit akarja ráerőszakolni az egész bírósági szervezetre – legalábbis így vélekednek azok a bírák, akik az Alkotmánybíróságon, majd Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságán támadták meg a bíróságokra vonatkozó integritási szabályzatot. A tavaly nyáron hatályba lépett dokumentum elvben a bírósági korrupció kivédésére hivatott, ám a kipattant botrányok után aligha építi a jogállamba vetett közbizalmat.

Vallásos vallástalanok
A Magyar ifjúság 2016 című reprezentatív felmérés szerint egyre kevesebb fiatal vallja hívőnek magát, s ez igaz még azok egy részére is, akik egyházi iskolába járnak. A vallásszociológus szerint az egyházi intézményeket választó szülők sokszor nem világnézeti okok miatt, hanem a színvonal alapján döntenek. És a mai keresztény-nemzeti világban még azt is mérlegelik, hogy mi szerepeljen később a gyerek önéletrajzában. A jelenségről Kamarás Istvánnal beszélgettünk, aki katolikus tudósként újfajta, felvilágosult, a hívőkkel párbeszédet folytató egyházat szorgalmaz.

A kecskeméti kamikaze
Hugyecz Zoltán milliomos, kecskeméti vállalkozó az előző választáson független polgármesterjelöltként indult. Akkor vereséget szenvedett, most újra versenybe száll a tisztségért, máris óriásplakátokon kampányol, blogol, árnyékönkormányzatot tervez. A helyi ellenzékiekkel nem működik együtt, ők pedig állítják: a hugyeczi stílus többet árt, mint használ. Rajnai Attila riportja.

Egy tévés az aranykorból
Pulitzer-emlékdíjas lett Horvát János, aki a hatvanas évek közepe óta része a hazai televíziózásnak, dolgozott a nagy korszakát élő A Hétnél, vezette az MTV2-t, de nagykövet is volt Kubában. Ma a Független Médiaközpont elnöke, és műsorvezető annál a Sport TV-nél, ahol elnök is volt. A díj összegét a Médiaközpontnak ajánlotta fel. Horvát Jánost kérdeztük.