Lapajánló – Az igazságos Magyarországért

„Eddigi politikai pályám során, a rendelkezésemre álló eszközökkel a szabad és igazságos Magyarországért, az egyenlőség politikájáért dolgoztam. Ha az állampolgároktól lehetőséget kapok, ezt szeretném tenni Magyarország miniszterelnökeként is” – írja a 168 Óra e heti lapszámában Botka László, aki cikkében meghirdeti miniszterelnöki programját is.

Szomszédok országa
Németh Szilárd elképzelése és szóhasználata nem esik egybe a kormány ízlésével és terveivel. Nemzeti oldalon a párt radikális, a kormány megfontolt, és nem folytat harcot a civilek ellen – mondja Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Soros György által támogatott civilek kisöprését sürgető Fidesz-alelnöki nyilatkozatra reagálva a 168 Órának adott exkluzív interjúban. Lázár szerint hiába tartják jobboldalhoz tartozó üzletemberek jó befektetésnek, a kereskedelmi tévék híradói és a megyei napilapok nem befolyásolják döntő mértékben a közhangulatot. Állítja, a kormánynak nincs köze a Népszabadság megszüntetéséhez, és sérültek a lap egykori dolgozóinak jogai. Szerinte nincs ipari méretű korrupció Magyarországon, hiszen tele az államkassza. Aki kérdez: Ónody-Molnár Dóra és Pungor András.

Lapozzon bele!

Pártot alapítanak a nyugdíjasok
Január végén lép a nyilvánosság elé és februárban kezd politikai pártként működni az Idős Demokraták Szövetsége (IDSZ), és a 2018-as országgyűlési választásokon is indulni akar. Az alapítók kifejezetten a nyugdíjasok érdekeit szeretnék képviselni olyan témákban, amelyek minden idős embernek fontosak, ilyen például a nyugdíj, az egészségügyi ellátás vagy az időskori diszkrimináció. Ígérik: nem mélyítik a korosztály megosztottságát. Részletek a lap eheti számában.

Az önfeladás előhangjai
A Jobbikkal kibővített Fidesz-ellenes összefogás lehetőségének latolgatása annak az elfogadása, hogy a demokraták képtelenek és alkalmatlanok népszerűségük növelésére. A szellemi és politikai tehetetlenség ilyetén deklarálása, egyúttal a „megoldás” – vagyis a Jobbikra szavazás, a vele való együttműködés – felvillantása minden jó szándék ellenére a demokratikus tábor és gondolat végső önfeladásának és önfelszámolásának előhangjává torzulhat. Lakner Zoltán elemzése.

Együttműködésre ítélve
A pártok mögött nincs társadalmi bázis, a képviseleti demokrácia defektes, a civilek impulzusokat tudnak adni a politikai szervezeteknek – így magyarázzák az utóbbi időszak civil akcióinak frontemberei, miért van szükség arra, hogy parlamenten kívüli alakulatok is beleszóljanak a pártpolitikába. Abban bíznak, hogy dinamizálni tudják az ellenzéket, azt mondják, részben akár át is vállalhatják a felelősséget a politikai szervezetektől egy akció kudarcáért. Az elemző szerint viszont tévedés azt gondolni, hogy a pártoknak új lendületet tudnak adni a civilek, hiszen az internetadó elleni, soha nem látott, tömeges felvonulásból sem tudtak profitálni az ellenzéki erők. Gulyás Márton ismert civil aktivista azt mondja, az ellenzéki politika nehezéke, hogy „fojtogatóan körbe van szervezve pártok, médiafelületek, gyanús pénzek által”. Ő úgy látja: nem igaz, hogy az embereket nem érdeklik a közügyek. Ugyanakkor a mai politika kulcskérdése a nyomor, a szociális reménytelenség kellene, hogy legyen. Bemutatjuk a Momentumot is, egy új pártot, amely 2018-ban indulni akar a választáson, most pedig a budapesti olimpiával kapcsolatban kezdeményez népszavazást. A szervezet szerint a politikus manapság „unalmas, papírízű, lojális, ostoba és szolgalelkű” – ők ezen változtatnának. Körkép a 168 Órában.

Áfakulcskeresők
Káosz van a vendéglátóiparban, az új áfa szabályok megértése, de legfőképp alkalmazása komoly fejtörést okoz az érintetteknek. Tisztázó kérdések tömegét teszik fel a hatóságoknak, s amíg nem lesz teljesen egyértelmű, hogy mikor 18 és mikor 27 százalék a szolgáltatásuk forgalmi adója, sokan maradnak az eredeti, 27 százalékos kulcs mellett. A kereskedelemben is új áfa szabályok léptek érvénybe: a korábbi 27 százalékról 5 százalékra csökkent a baromfihús, illetve a tojás forgalmi adója, a friss tejé 18 százalékról ugyancsak ötre változott. A nagy áruházláncok azonnal átengedték az áfa nyereséget a vevőiknek, a piacokon, a kicsi és közepes boltokban viszont lassabban reagálnak. Részletek a 168 Órában.

Fenegyerek vagy marionett báb?
Donald Trump megválasztása immár végérvényes és visszavonhatatlan. Pénteken leteszi hivatali esküjét a Capitolium lépcsőin, és ő lesz az Egyesült Államok negyvenötödik elnöke. Novemberi győzelme után kommunikációjában biztató enyhülés mutatkozott, december óta azonban minden visszatért a régi kerékvágásba, és a kampányhoz hasonlóan elnökségének is botrányoktól hangosan vág neki. Vajon mire számíthatunk? Elemzések, cikkek a 168 Óra eheti számában.