Lapajánló – Botka visszaüt: mi a probléma, urak?

Választási szövetségbe hívja az ellenzéki pártokat Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Szerinte nincs szükség új pólusra az ellenzéki oldalon, úgy látja, a kis pártok csak játszadoznak, negyedévente újabb és újabb ötlettel állnak elő. Botka szerint korábban létezett forgatókönyv arra, hogyan lehetne ismét Gyurcsány Ferenc az ellenzék vezére, de ő felrúgta az ezt célzó megállapodásokat. Árnyékkormányának néhány tagjával már megállapodott, de csak később hozza nyilvánosságra a névsort. Az MSZP-s kiszivárogtatásokkal és párttársa, Molnár Zsolt ötleteivel kapcsolatban azt mondja, két dolgot nem tűr el pártjában: az árulást és a Fidesszel való kollaborációt. Nem mond le a szegedi polgármesterségről, az erről szóló hírt karaktergyilkosságnak tartja, ami mögött akár egyes párttársai is állhatnak. Interjú a 168 Órában.

Lapozzon bele!

Momentum: magányerő
A Momentum saját leendő szavazóit, a kis pártok pedig a Momentum partnerségét keresik, mielőtt az új szervezet az ő támogatóikat szipkázza el. A Momentum ambíciói azonban ennél nagyobbak, végső soron a politikai színtér Macron-féle átrendezésében gondolkodnak. A bal-jobb, liberális-konzervatív felosztás meghaladásának célja támogatóik szerint szükségszerű, bírálóik szerint lehetetlen. Ügyek mentén készek az együttműködésre másokkal, de ez nem minden esetre igaz. Céljuk elsősorban az, hogy túlnőjék a riválisokat, megérve a „rendszerváltás befejezésének” feladatára. De hogy jön ide a megélhetési gyermekvállalás gondolata? Lakner Zoltán és Ónody-Molnár Dóra írásai.

Jössz velem, vagy meghalsz
A tizenhat éves lánynak szerelmet hazudott az idősebb férfi, miközben prostitúcióra kényszerítette. Később kevés lett a pénz, azt mondta neki, kirabolnak valakit. A lány nem akart belemenni. Az volt a válasz: „Jössz velem, vagy meghalsz.” Ennyi volt a választása. A történetet Sebhelyi Viktória meséli lapunknak, és arról is beszél, ha egy prostitúcióban érintett gyermek felbukkan a hazai gyerekvédelmi rendszerben, általában továbbra is elkövetőként azonosítják, és nem nagyon tudnak vele mit kezdeni. Kérdezzük arról is, miért rendkívül alacsony a felnőtteket érintő prostitúcióban az áldozatokat érintő ügyek felderítési aránya. A szociológus, emberi jogi aktivista néhány hete Rex Tillerson amerikai külügyminisztertől átvette a 2017-es év Hero Acting to End Modern Slavery Award, azaz A modern rabszolgaság eltörléséért folytatott küzdelem hőse díjat. Az elismeréssel évente nyolc embert tüntetnek ki világszerte, olyanokat, akik az emberkereskedelem ellen küzdenek. Ónody-Molnár Dóra interjúja.

Tusványos: ió, ció, regisztráció
Szerény létszámú közönség előtt beszélő fideszes politikusok, hálájukat elegendő alázattal kifejezni nem tudó kisebbségi megbízottak, a választási mozgósítás szervezetlensége és erőtlensége miatt szorongó bürokraták hete volt az idei Tusványos. A szombati Orbán-beszéd idejére már a színházi sátor is elnémult. Pedig a kampánykezdő első napon, az ima alatt még onnan harsant fel a Mézga család főcímdala: „Néha légy bolond egy kicsikét, elrepül úgy a szürke gond, derül az ég.” És a folytatás is: „Ne is figyelj oda, mit mond egy főokos.” Összeállításunkban Parászka Boróka riportja mellett újraolvastuk és összevetettük egymással a második és harmadik Orbán-kormány időszakában elhangzott tusványosi beszédeket. Krekó Péter szerint ezek fő eleme jó ideje ugyanaz: Orbán a magyar nemzet frusztrációjára építve átfogó rendszerkritikát fogalmaz meg a modern nyugati világképpel-világfelfogással, a demokráciával és a liberalizmussal szemben. Évről évre igyekszik kifejteni saját világképét, valamint az arra alapozott politikai stratégiáját, s bár a kormányfő ezt rendre nemzetstratégiaként határozza meg, Krekó úgy látja, ez inkább a Fidesz érdekeihez illesztett stratégia. Lakner Zoltán elemzésében arra jut, hogy Tusványoson az Orbán-rendszer kijelölte ellenségeit és azokat a támadási pontokat, amelyekre koncentrálni fog a közelgő választási kampányban. Egyébként pedig: Soros. A cél ugyanis a rendkívüli politikai állapot fenntartása, hogy a kormányfő azt csinálhasson, amit akar, illetve ami hatalmának megtartásához éppen célszerű.

Ilyet én is tudok?
Ilyet én is tudok címmel évek óta vezeti Facebook-sorozatát Martos Gábor művészeti író, a MúzeumCafé folyóirat volt főszerkesztője. Posztjaiban olyan absztrakt képeket mutat be, amelyek sokszor dollármilliókért kelnek el a nemzetközi aukciókon. Vajon mi árazza be manapság a műtárgyakat? A művészeti vagy a piaci értékük? A befektetők miért adnak ki csillagászati összegeket is olyan alkotásokért, amelyekről mások lefitymálóan kérdezik: ebben mi a művészet? És vajon a mai magyar tehetségeknek milyen esélyük van a világhírre? Sándor Zsuzsanna írása.