Másodszor is díszpolgár lett Törőcsik Mari

2018. június 18., 14:31

Szerző:

Törőcsik Mari először 2005-ben kapta meg, amikor Budapest díszpolgárává avatták a hazai és nemzetközi színház- és filmművészetben betöltött szerepéért, művészi alakításaiért. Vasárnap pedig a velemi önkormányzat tartott ünnepséget a tiszteletére, ahol másodszor is megkapta a kitüntetést. 

A művésznő 1973-ban járt először Velemben és több mint negyven évvel ezelőtt vásárolt házat a községben férjével, Maár Gyulával. Amikor csak tehette, a csendes, határszéli faluba menekült a fővárosból. Ez év januárja óta is ott lábadozik, mióta hazaengedték a szombathelyi Markusovszky kórházból.

„Nagyon megtisztelő, örülök neki. Kezdettől fogva annyira boldogok voltuk Maár Gyulával, amiért itt szerettek bennünket, és hamar befogadtak" – mesélte a kitüntetésről a Borsnak a színésznő. 

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.