A Diggerdriver Londonban – Előadás a kivándorlásról

2017. április 8., 12:30

Két évvel ezelőtt mutatta be az Örkény Színház a Diggerdriver című monodrámát Bagossy László rendezésében. Főhőse egy középkorú markológép-kezelő, szakmájának egyik legjobbja, aki úgy érzi, nem becsülik meg a munkáját Magyarországon, és a légkör is elviselhetetlenné vált itthon. Ezért úgy dönt, családjával együtt kivándorol Londonba. A címszerepet Epres Attila játssza, s a darab különlegessége, hogy a Diggerdriver nem kitalált figura, hanem valós személy: Horváth János nehézgépkezelő szakmunkás tényleg Londonba távozott, s ott kezdett blogot írni a sorsáról s arról is, miért kellett elhagyni a hazáját és alapfokú angolnyelv/tudással a nulláról új életet kezdeni egy ismeretlen országban.

Angliában élő magyarok megszervezték, hogy az előadást egyetlen alkalommal, március 24-én London egyik befogadó színházában is előadják. Bagossy László a 168 Órának elmondta: egy kicsit tartott attól, hogy a darab a kinti honfitársainknak nem lesz érdekes, túl evidens a számukra mindaz, amiről a történet szól, de nem így történt.

– Rendkívül lelkesen fogadtak minket. A közönség hihetetlen érzékenységgel és érintettséggel reagált mindenre, és ez Attila játékára is kihatott. Jobban működött ott az előadás, mint idehaza.
A színházi est után az alkotók és a kinti magyarok egy pubban találkoztak egymással.

– Egy sem akadt köztük, aki azt mondta volna, hogy visszajönne Magyarországra. A múltjuk, a nyelv, a kultúra ide köti őket, de a visszatérést annyira észszerűtlennek és reménytelennek érzik, hogy már nem is fontolgatják. Ezt a kettéfeszítettséget akartuk mi is az előadásunkban megmutatni – tette hozzá a rendező.

S. Zs.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.