Zaklatták és megalázták a hostesseket a brit felső tízezernek rendezett jótékonysági bálon

2018. január 24., 14:47

Szerző:

Szexuális zaklatásnak és megalázásnak voltak kitéve a hostessek egy elegáns, csak férfiaknak rendezett londoni jótékonysági bálon – számol be az esetről egy részletes tényfeltáró riportban a Financial Times. 

A bál a The Presidents Club nevű jótékonysági szervezet rendezvénye, 33 éve a felső tízezer társasági életének kiemelt jelentőségű estje, amelyre a brit politikai, gazdasági és üzleti elit képviselőit hívják meg adakozni és szórakozni. A Financial Times két riportere most hostessnek adta ki magát, hogy részt vehessen a bálon, mert vendégként nőket nem engedtek be a rendezvényre.

A bálra 360 férfi vendéget hívtak meg. Ülésrendje tanúsága szerint köztük volt Philip Green, az Arcadia Group elnöke, Nadhim Zahawi, az oktatási minisztérium nemrég kinevezett ifjúság- és családügyi államtitkára és a Munkáspárt egyik ismert alakja, Jonathan Mendelsohn is. Szórakoztatásukról 130 hostess gondoskodott, múlt csütörtök este 10 órakor  David Walliams komikus pedig azzal nyitotta meg a bált az elegáns Dorchester Hotelben, hogy „az év legkevésbé politikailag korrekt eseményén” üdvözli a vendégeket. Ők be is váltották ezt a fenyegetést. Fogdosták a lányokat, akik közül többen ajánlatot kaptak, hogy menjenek fel valakivel a szálloda valamelyik szobájába. Volt hostess, akinek benyúltak a szoknyája alá, és akadt, akit egy harsány társaság közrefogott. A hostess arról számolt be, hogy már többször dolgozott rendezvényen, de még sosem félt ennyire, mint most. Egy vendég megmutatta a péniszét az egyik hostessnek.

Szerződésük szerint a hostesseknek hajnali kettőig kötelező volt maradniuk a rendezvényen. A báltermet nem hagyhatták el, csak ha mosdóba mentek. Ha túl sokáig maradtak ott, akkor az ajtónál álló őrök, akik mérték a mosdóban töltött időt, kihívták és visszaterelték őket a bálterembe. A rendezvényszervező cég, az Artista előre megszabta a lányoknak, hogy rövid kis fekete ruhában, hozzáillő fehérneműben és magassarkúban kell megjelenniük. Vallomásaik szerint kifejezetten buzdították őket az alkoholfogyasztásra, ami abszolút szokatlan egy munkaközvetítő cégtől.

Túl józan vagy. Azt akarom, hogy idd ki ezt a poharat fenékig, tépd le a bugyidat, és táncolj nekem az asztalon

– mondta az egyik vendég a fiatal lánynak.

A hostessek nem prostituáltként dolgoznak, nem ilyen jellegű munkára szerződtek. Többségük diák, de vannak köztük részmunkaidős pincérnők, színésznők és modellek is, akik a megélhetésüket egészítik ki a hostess munkával. Az aláírt szerződésüket el sem olvashatták, másolatot nem kaptak belőle.

A bál helyszínét biztosító hotel közleményt adott ki arról, hogy semmilyen szinten nem tolerálják a vendégek és a dolgozók zaklatását, de nincs tudomásuk ilyen esetről.

A hostess cég vezetője közölte, hogy ez a rendezvény nagyon fontos, nincs tudomása arról, hogy zaklatták a lányokat, és az előkelő vendéglistát tekintve megdöbbenne, ha ez így lett volna.

A The Presidents Club közölte, hogy megdöbbentették a vádak és kivizsgálják az ügyet. A klub elnöke közölte, hogy ő egy évtizede nem vesz részt személyesen a bálon. Elmondása szerint korábban nagyon kulturált, visszafogott rendezvény volt, ami pedig most történik ott, az nem rá tartozik.

A bálon egyébként hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére rendeztek árverést, a szexuális zaklatás vádja pedig azért is visszatetsző, mert dicséretre méltó összeg, kétmillió font gyűlt össze a célra. Az aukcióra bocsátott tételek között ajánlatot tehettek többek között egy Range Rover terepjáróra, egy közös ebédre a volt londoni polgármesterrel, jelenleg külügyminiszter Boris Johnsonnal, vagy egy délutáni teázásra a Bank of England igazgatójával.