Whisky, anime, Madonna, kosárlabda - Nem sokat lehet tudni Kim Dzsongun magánéletéről

2018. április 23., 21:24

Szerző:

Valamiért úgy döntött a BBC spanyol nyelvű kiadása, hogy öt pontban összeszedi mindazt, amit az Észak-Koreát vezető Kim Dzsongun magánéletéről tudni lehet. Aktualitása akár az is lehet, hogy vezető múlt hét végén jelentette be, felhagynak az atomkísérletekkel. Legalábbis egy időre. 

Annak ellenére, hogy folyamatosan foglalkozik vele a világsajtó, legalább olyan keveset lehet tudni a Donald Trump által csak alacsony, kövér gyereknek aposztrofált diktátorról, mint országa mindennapjairól.

Azt nem lehet pontosan tudni pontosan, mikor született (egyes adatok szerint 1984 januárjában, mások 1983-ra datálják), de azt igen, hogy ő volt Kim Dzsongil és Ko Jong Hi legkisebb gyermeke. Gyerekkorát is luxusban töltötte,  állítólag már 13 évesen dohányzott. Ő volt apja kedvence, ezt többen is megerősítik, igazi jó viszonyt ápoltak, pláne azután, hogy legidősebb testvére kegyvesztett lett (Kim Dzsongnammal vélhetően észak-koreai női ügynökök támadtak rá idegméreggel Kuala Lumpurban a repülőtéren), a középső fiút pedig „túl nőiesnek” tartotta az apja ahhoz, hogy az utóda legyen. (Ami a nőiességet illeti, a rossznyelvek szerint Kim Dzsongil sok plasztikai műtéten esett át azért, hogy minél jobban hasonlítson nagyapjára, az államalapító Kim Ir Szenre.)

Kim Dzsongun és barátja, Dennis Rodman amerikai kosárlabdasztár
Fotó: Channel4 videó

A család nyilvánvalóan kiváltságos körülmények között, ám zárkózottan élt. Apja egyik volt testőre egy interjúban azt mondta, a kisfiú mindig feszült volt, főleg azért, mert nem volt senki, főleg korosztálybeli gyerek nem, akivel játszhatott volna. Ugyanez a férfi mondta, hogy az észak-koreaiaknak szigorúan tilos volt engedély nélkül kapcsolatba lépniük a családdal, akik rettegtek attól, hogy elrabolják valamelyiküket. Ha mégis megtették börtön vagy kivégzés is várhatott rájuk.

Kim Dzsongun élete akkor vett nagyobb fordulatot, amikor kikerült Svájcba diákként. 1996 és 2000 között volt a Berni Nemzetközi Iskola diákja. Eleinte anyai nagynénjével és az ő férjével lakott, akik a külföldi út adta lehetőséget kihasználva végül 1998-ban az Egyesült Államokba dezertáltak. Kim Dzsongun álnéven tanult, senki sem tudta, hogy ő az észak-koreai diktátor fia. - Nem volt vele sok gond, de az látszott, hogy nem könnyen tolerál dolgokat - mondta róla nagynénje már azután, hogy az Egyesült Államokba szökött. Félénk fiatal volt és jó barát – mesélték róla diáktársai, akik azt hitték, a nagykövetség egyik diplomatájának gyereke, azt mondták.

A szégyellős fiú állítólag csak akkor érezte elemében magát, amikor kosárlabdázhatott. Olyankor előjött a nyomuló, teljesítménykényszer hajtotta énje, és aki csak ismerte, tudta, hogy óriási szenvedéllyel veti bele magát a játékba. Nagynénje szerint kosárlabdával kelt és ébredt aludt, rajongott Michael Jordanért. Nem tudni, őt is ugyanúgy meghívta -e mint az NBA másik egykori nagy sztárjátékosát, Dennis Rodmantm, utóbbi azonban boldogan és többször ellátogatott Észak-Koreába a vezető meghívására, akit a mai napig barátjaként emleget. 

A BBC Mundo felemlegeti Kim Dzsongun másik nagy szenvedélylét, az ital iránti rajongását is, amely állítólag 15 évesen kezdett egy üveg Johnnie Walker whiskyvel. Kiderül, hogy az észak-koreai diktátor imádja a japán anime-filmeket, illetve Michael Jackson és Madonna zenéjét. Idősebbik testvére minden bizonnyal befolyásolta ízlését. Kim Dzsongcshol nagy poprajongó, egyszer lencsevégre is kapták Londonban Eric Clapton egyik koncertjén.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.