Videón: ismét kitört a vulkán Izlandon

Vasárnap reggel helyi idő szerint 8 óra környékén ismét kitört a Grindavik közelében lévő vulkán, mintegy négyezer embert evakuáltak. 

2024. január 14., 12:19

Szerző:

Az izlandi közszolgálati műsorszolgáltató azt közölte, hogy a Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő halászváros mintegy négyezer lakosát az éjszaka kitelepítették. A RuvEnglish X –oldalán azt írja, hogy védőfalakat építenek az áramló láva ellen. 

Izlandon 33 aktív vulkánrendszer található, Európában a legtöbb, és átlagosan minden negyedik-ötödik évben történik vulkánkitörés. A mostani két év alatt az ötödik vulkánkitörés az országban, a legutóbbi decemberben történt, szintén Grindavík közelében – írja a 24.hu.

(Kiemelt képünk forrása: Guðni Th. Jóhannesson, Izland elnökének X –oldala)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).