72 évet élt vastüdőbe zárva, mégis sikeres ügyvéd, festő és TikTok sztár lett belőle

Hatéves korában elkapta a gyermekbénulást okozó poliovírust, azóta vastüdőben élt a TikTok egyik sztárja. Az életről vallott gondolatai milliókat inspirálnak.

2024. március 17., 15:56

Szerző:

A vastüdő elég rémisztő orvosi segédeszköz. Alapból még tán nem is olyan fenyegető, végül is csak egy nagyjából egy méter átmérőjű, két méternél alig hosszabb henger, amit valamiért még halvány okkersárgára is festettek. Rémisztővé attól válik, hogy aki vastüdőre szorul, az ebben a klausztrofóbiás hengerben élheti aztán az életét, épp csak a feje lóghat ki belőle. A héten meghalt Paul Alexander 72 évet töltött egy ilyen szerkezetbe szorulva, hogy az negatív nyomással támogassa tüdejét, amit izomzata nem tudott működtetni – írja a Telex.

Hiába élt vastüdőben, elvégezte a jogi egyetemet és 30 éven át praktizált

Alexandert hatéves korában fertőzte meg a járványos gyerekbénulást okozó poliovírus, azóta volt képtelen önállóan lélegezni. Választása nem volt: vagy az acélhengerben tölti élete szinte minden percét, vagy meghal.  Alexander a létező legtöbbet hozta ki szó szerint szorult helyzetéből.

Nemcsak azért ismerhetik, mert egyike az utolsó embereknek, aki vastüdőben élte az életét, hanem mert öregkorára, a technika fejlődésével és a korszellemmel együtt haladva TikTok-sztárt csinált magából.

És ez még csak nem is a leglenyűgözőbb eredménye, amit valaha elért. Bár szinte minden idejét a többmázsás szerkezetbe szorítva kellett töltenie, nem csupán

elvégezte a jogi egyetemet, de harminc éven át ügyvédként is praktizált.

Ehhez rendkívüli akaraterőre volt szüksége, akarata pedig volt: már gyerekként edzette magát, hogy percekre, majd sok gyakorlás árán akár néhány órára is leválhasson a gépről, még ha szabadulni bénulása miatt nem is tudott belőle.

Alexander egy gyógytornász segítségével ugyanakkor megtanulta azt a technikát is, amit ő maga békalégzésnek nevezett: ezzel a torokizmai segítségével a hangszalagjai mellett tudott préselni egy-egy kortynyi levegőt a tüdejébe. Miután ezt magabiztosan tudta használni, rövidebb, majd hosszabb időre is elhagyhatta a vastüdőt, de mivel ez mindig aktív cselekvést igényelt, az éjszakáit mindig a szerkezetben kellett töltenie.

Ügyfeleit sokáig az említett légzéstechnika mellett, egy különlegesen átalakított kerekesszékben képviselte a tárgyalóteremben, és a Guardian szerint ült repülőn, templomokba és sztriptízbárokba is járt, képviselte a mozgáskorlátozottak ügyét. Megtanult szájjal festeni, majd később gépelni is egy szájába fogott eszköz segítségével. Egy interjúban azt mondta, hogy a szülei bátorításának köszönheti, hogy nem hagyta el magát. Azonban idősebb korában már újra teljesen a vastüdővel élt.

Végül TikTok sztárrá vált a vastüdőben élő Alexander

Alexander amellett, hogy ügyvédként dolgozott, festett és könyvet is írt, így élete rengeteg embert inspirált. Március 11-én, élete 78. évében halt meg, haláláról fivére, Philip számolt be a közösségi médiában. Hogy mi okozta halálát, még nem tudni. Februárban covidos lett, rövid ideig kórházi ellátásra is szorult, és hazatérte után is nehézségei voltak az evéssel és a hidratálással.

„Szerette a jó ételt, a bort, a nőket, a hosszú beszélgetéseket, a tanulást, és a nevetést” – írta róla a testvére.

Milliók nézték meg a videóit a TikTokon, többek között azt, amelyikben arról beszél, hogy az élet érték, amelyet nem szabad magunktól eldobni:

@ironlungman Throughout the years Paul has been receiving emails and letters from people struggling with serious mental health issues, like anxiety and depression. We want to remind everyone that help is available and mental helath is a serious issue across the world. If you ever experience any suicidal thoughts or actions please get help for yourself ❤️ Text 988 or Call 1-800-273-8255 for support ❤️ #conversationswithpaul #ironlung #poliopaul #PaulAlexander #QandA ♬ Jesus Exalted - Josué Novais Piano Worship

„Magányos élet” – mondta. „Néha kétségbeesett is, mert nem tudok senkihez hozzáérni, nem mozognak a kezeim, és néhány dédelgetett pillanatot leszámítva hozzám se ér senki.” A New York Times szerint Alexandert gyakran keresték levélben szorongástól, depressziótól szenvedők tanácsért.

„Az élet olyan különleges. Tartsanak ki, majd jobb lesz”

– válaszolta nekik.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).