Valódi, tőrőlmetszett neonácik Orbán új belga barátai

2018. szeptember 6., 19:39

Szerző:

Konzervatív belga fiatalokkal barátkozott Orbán Viktor idén Tusnádfürdőn. hosszasan beszélgetett a Schild & Vrienden (Pajzs és Barátok) nevű szervezet tagjaival, közös összekarolós fotót is késztettek. Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a társaság erősen migránsellenes, a flamand köztelevízió leleplező riportjából azonban kiderült, hogy ennél azért többek: militáns antiszemita, rasszista neonácik – írja a 444.

Fotó: FAcebook/Schild & Vrienden

A riportban bemutatták a szervezet belső, zárt netes csoportjában zajló kommunikációt. Ebben horogkeresztes és a feketéket állatokhoz hasonlító képek mellett olyat is megosztottak, amin egy lapát hamu alatt az olvasható: Hogyan kell felszedni zsidó csajokat. 

Koen Geens belga igazságügyi miniszter csütörtök délután bejelentette, hogy a vádhatóság vizsgálatot indított az ügyben. A Genti Egyetem pedig felfüggesztette a mozgalom alapítóját, Dries Van Langenhove-t, fegyelmi eljárást indítva ellene.

Kiderült az is, hogy a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) nevű párt ifjúsági szervezetének mintegy húsz tagja bizonyos szinten benne van a Schild & Vriendenben is. Bart De Wever, az N-VA elnöke megdöbbenésének adott hangot, s arról számolt be, hogy meg fogják vizsgálni az érintettek kizárásának kérdését. Hozzátette: „nincs helye a pártban a szélsőségességnek és az ilyen gyomorforgató kijelentéseknek".

„Ez nem az én Flandriám" – közölte Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár, akiről korábban közös fényképek készültek a mozgalom tagjaival.

Van Langenhove ugyanakkor puszta vádaskodásnak nevezte a tévéműsorban megfogalmazott állításokat. A többi neonácihoz hasonlóan a nyilvánosság előtt már nem vállalja elveit: azt állítja, hogy valaki visszaélt a nevével és a fotójával a közösségi médiában, és valójában nem ő írta az idézett posztokat.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.