Eldőlt: Biden és Trump összecsap az amerikai elnökválasztáson

A 77 éves Donald Trump és a 81 éves Joe Biden között dől el novemberben, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

2024. március 13., 08:36

Szerző:

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, és elődje, Donald Trump is megszerezte a megfelelő mennyiségű küldöttet, így biztossá vált, hogy november 5-én Biden-Trump visszavágó lesz az elnökválasztáson, írja a BBC. Az eredmény azt jelenti, hogy az amerikai választók nyolc hónap múlva a 2020-as elnökválasztás visszavágójával néznek szembe.

A 81 éves elnök kedd este kijelentette, megtisztelőnek tartja, hogy a szavazók támogatták újraválasztási indítványát „egy olyan pillanatban, amikor a Trump általi fenyegetés nagyobb, mint valaha". A pozitív gazdasági folyamatokra hivatkozva kijelentette, hogy az Egyesült Államok a visszatérés közepén van, de kihívásokkal kell szembenéznie demokrácia jövője, valamint az abortusz-korlátozások átengedése és a szociális programok leépítése előtt.

„Hiszem, hogy az amerikaiak úgy döntenek, hogy a jövő felé tartanak minket" – mondta Joe Biden. Az, hogy jelenleg ő az amerikai elnök, természetes előnyhöz juttatta Bident, így nem volt komoly kihívója a demokrata jelöltségért. Ennek ellenére a választók továbbra is aggódnak amiatt, hogy életkora korlátozhatja az elnöki feladatok ellátására való képességét.

Eközben a 77 éves Trump továbbra is nagyon népszerű a republikánusok szavazói körében, aminek köszönhetően megnyerte az előválasztást a riválisaival szemben. A második ciklusát megcélzó kampányban a szigorúbb bevándorlási törvényeket tűzte ki célul, beleértve a határ lezárását és a minden eddiginél nagyobb mértékű kitoloncolások tervét.

Trump azt is megfogadta, hogy felveszi a harcot a bűnözés ellen, fellendíti a hazai energiatermelést, megadóztatja a külföldi importot, véget vet az ukrajnai háborúnak, és újra „Amerika az első” megközelítést folytatja a globális ügyekben.

Donald Trump a múlt héten fogadta Orbán Viktort

Orbán Viktor pénteken tárgyalt Donald Trumppal a milliárdos exelnök floridai rezidenciáján. A megbeszélést közös vacsora és koncert követte. A miniszterelnököt legkisebb lánya is elkísérte a találkozóra. A hazai sajtó egy része később arról cikkezett, hogy Orbán Flóra egy 600 ezer forintos Gucci táskával érkezett Donald Trumphoz.

„Senki sem jobb, okosabb vagy jobb vezető, mint Orbán Viktor. Fantasztikus” – méltatta a kormányfőt az eseményen készített videóban Donald Trump, majd úgy folytatta: „Mint tudják, ő Magyarország miniszterelnöke, aki remek munkát végez. Nem egy ellentmondásos figura, mert ha elmondja, hogy lesz, akkor az úgy is lesz!” – tette hozzá a volt amerikai elnök.

Donald Trump arról is beszélt, Orbán Viktor miniszterelnök „a főnök”, „és ő egy nagyszerű, fantasztikus vezető Európában, sőt az egész világon”, akit nagyon tisztelnek. „Megtisztelő, hogy itt vagy közöttünk, Viktor. Nagyon megtisztelő. Köszönöm” – fogalmazott a volt amerikai elnök.

(Kép forrása: TANNEN MAURY, Brendan Smialowski / AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.