Szexrabszolgákba égette a monogramját a New York-i szektavezér és az ismert hollywoodi színésznő

2018. április 4., 12:27

Szerző:

Agymosott szexrabszolgákká változtatta követőit egy titkos New York-i szervezet, az Nxivm vezetője, Keith Raniere. A férfit Mexikóban tartóztatták le, ahova azután szökött, hogy tavaly októberben a New York Times leleplező cikket írt az életvezetési tanácsadó társaság mögé bújtatott szekta működéséről - írja az AP hírügynökség. A szekta egy prominens tagja, a nálunk is vetített Smallville című sorozat egyik színésznője, Allison Mack, aki vezető kerítővé lépett elő. Állítólag ő hajtotta fel a szexrabszolgáinak szánt lányokat.

Raniere tagadja az ellene felhozott vádakat
Fotó: Youtube

Raniere, akit csak Vanguardként ismernek a csoportban, egy hierarchikus rendszert épített fel, amelyben a nőknek azt mondták, a legkönnyebben úgy juthatnak előre, ha szolgák lesznek, és kielégítik az uraik vágyait. Szexuális szolgáltatásokat kellett nyújtaniuk és különböző szolgai feladatokat ellátniuk Raniere és a többi szektavezér számára, akik főként nők voltak. Beavatási szertartásukon kellett vetkőzniük, majd izzó vassal mindenki előtt a testükbe, a nemi szervük tájékára égettek egy Raniere és Mack monogramját ötvöző szimbólumot. A feladatot egy orvosra, Danielle Robertsre bízták, aki szintén a szexrabszolgájuk volt. Ezt a beavatási szertartást filmre vették.

A honlapja szerint az Nxvim egy önsegítő, tanácsadó cég, amely különböző többnapos workshopokat tart azoknak, akik szeretnének és minél sikeresebb lenni és felsőbb szintre jutni egy spirituális ranglétrán. A meghívásos alapon működő tréningek ára 3000-7500 dollár között mozog, nem mellesleg kitűnő álcát nyújtanak a szektának. 

Allison Mack nem csak tag, hanem vezető is a szektában
Fotó: Youtube

Az Nxvim oldalán megjelent egy közlemény, amelyben a társaság minden vádat tagad, és nevetségesnek nyilvánítja, hogy szektaként működne. Ezt a közleményt annak ellenére adták ki, hogy az egykori szexrabszolgák vallomása szerint a cégen belül működő „testvériség”, amely a DOS nevet viseli, igenis valóságos, és az Nxvimhez tartozik, amelynek nem csak az Egyesült Államokban de Kanadában és Mexikóban is van székhelye. Utóbbit az egykori mexikói elnök fia, Emiliano Salinas vezeti.

A nyomozók szerint Raniere a vékony nőket szerette, így a rabszolgáknak nagyon szigorú diétát kellett tartaniuk, amelynek a megszegéséért büntetést kaptak. Ez főként nyílt megalázást a csoport többi tagjától vagy fenyegetést, hogy ketrecbe zárják őket. A szektavezért végül március végén Mexikóban le is tartóztatták. Amikor érte mentek  hat nő – köztük Mack társaságában volt, akik üldözni kezdték a rendőrautót. A szekta tagja volt a Smallville főszereplője, Kristin Kreuk is, ő hívta állítólag Macket a csoportba, ám az állítása szerint 2013-ban kilépett, és nem tud semmiféle szexrabszolgaságról.

2003-ban a Forbes közölt portrét Raniere-ről, aki elmondta, szájhagyomány útján terjedt cége jó hírneve, és olyan személyeket tudhatnak a programjukban, mint a multimilliárdos Richard Branson, a Seagram alkoholgyártó cég örökösnője, Sara Bronfman, Antonia Novello, az amerikai hadsereg egykori vezető sebésze, több hollywoodi színésznő és Ana Cristina Fox egy másik, volt mexikói elnök lánya.

2010-ben a Vanity Fair már megkongatta a vészharangokat, bár akkor a szexrabszolgaságról még szó sem volt. A cikk nyomán a színésznő Goldie Hawn és állítólag maga a dalai láma is lemondta megjelenését egy Nxivm rendezvényen. A cikk szerint Raniere gazdag támogatóiból él akik több millió dollárt pumpálnak a szektába. Ezzel nem más állt elő, mint a Bronfman örökös lányok apja, Edgar Bronfman. Eszerint a két nő közel 150 millió dollárt adott örökségéből a szektvezérnek.

913 halott

A sokszor más vallásokra, tanításokra épülő „szabad”, „önmegvalósító” közösség képes beszippantani az élete értelmét kereső, a civilizációtól vagy világtól meghasonult embereket. Egyes kutatások szerint a szekták tagjai nagyon sokszor többdiplomás, értelmiségi családból származó emberek, főként nők. A The Rolling Stones még tavaly gyűjtötte össze az Egyesült Államok legveszélyesebb és leghírhedtebb szektáit, amelynek élén Jim Jones egykori közössége, a Népek Temploma végzett.

A metodista lelkészből önjelölt félistenné előlépő Jones már gyerekkorában azt hallgatta édesanyjától, hogy ő a messiás. Nehéz anyagi körülmények között éltek, és a kis Jones nehezen barátkozott, így sokat olvasott, főként Hitlerről, Churchillről, Leninről és Mussoliniről. Érdekelték a vallások, sokat foglalkoztatta a halál, szeretett temetőben sétálni, állatokat kínzott, hogy lássa a pillanatot, amikor kiszáll belőlük az élet. Apja a Ku Klux Klán tagja volt, Jones ezért eltávolodott tőle, később metodista lelkészi munkáját is állítólag azért adta fel, mert az egyház nem akarta befogadni az afroamerikaiakat. Ezután alapította meg 1955-ben az amerikai Indianaban a Népek Templomát.

Jim Jones
Fotó: Wikipédia

Jones saját elmondása szerint egy utópikus, egyenlőségen alapuló közösséget akart létrehozni, ahol az idősek, színesbőrűek és mentális betegséggel küzdők is otthonra találhatnak. Ennek teljesen más vége lett. Jones, egy atomkatasztrófától tartva, 1965-ben Kaliforniába költöztette kommunáját, munkáját egy időben elismerték és 1975-ben megszerezte a Legkiválóbb Amerikai Egyházatya címet, 1977-ben pedig Martin Luther King Jr. Emberbaráti Díjat.

Jones nevéhez a hetvenes évekre egyre több botrány, kábítószerügyek, fenyegetések fűződött, a szektájában pedig a folyamatos halálfélelem lett az úr, a férfi ugyanis nukleáris katasztrófával fenyegette híveit. Az 1200 fősre duzzasztott szektát a nagy egyenlőség jegyében egyre inkább el akarta szigetelni a társadalomtól. Mivel Kaliforniában egyre gyanúsabbá vált tevékenysége, ezért átköltöztette a szektáját Guyanába. Hívei mindenüket neki adták, ingatlanjaikat, nyugdíjukat, megtakarított pénzüket, így hatalmas földterületet tudott vásárolni, amit Jonestownnak nevezett el. Itt már a szekta egy új szintre lépett, Jones a híveit büntetésként éheztette, ketrecbe zárta, bőrszíjjal megverte, árammal sokkolta őket. Jonestownból pedig nem volt menekvés, őrök vigyázták, hogy senki se hagyhassa el a területét.

Néhány egykori tagnak sikerült megszöknie, és a kínzások híre eljutott az Egyesült Államokba. Leo J. Ryan képviselő ezért úgy döntött, néhány újságíróval ellátogat Jonestownba, hogy megnézze, valósak -e a rémhírek. A jókedvű fogadóbizottság után, titokban páran megkeresték Ryant, hogy juttassa ki őket a pokolból. Ezt megneszelte a szektavezér, és amikor távozni akartak, lelőtte Ryant, két újságírót és egy volt szektatagot.

Jones tudta, hogy ezt már nem úszhatja meg, így összehívta körülbelül 950 hívét és felszólította őket, igyák meg a ciánnal teli italt, amit adtak nekik. A tömeges öngyilkosság nem teljesen volt öngyilkosság, fegyveresek kényszerítették ivásra azokat, akik inkább szökni próbáltak. Több mint 270 gyerek halt meg, összesen 913 holttestet találtak a helyszínre érkező hatóságok. Csupán pár tucatnyian élték túl az esetet.