Súlyos baleset Németországban: öt ember meghalt

A baleset a Berlinből Münchenbe vezető észak-déli autópályán történt, amikor a busz felborult tele utasokkal a fedélzetén. 

2024. március 27., 16:41

Szerző:

Súlyos baleset történt szerda délelőtt Németországban, sokan megsérültek, és legalább 5 ember meghalt – írja az Index a BBC cikke alapján. Az autóbusz két sofőrrel és 53 utassal elhagyta Berlint, és Nürnbergbe tartott, majd útban Zürichbe FlixBus kocsija jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán és oldalára zuhant.

 A rendőrség azt közölte a német sajtóval, hogy más jármű nem érintett a balesetben. „A baleset pontos körülményei még nem ismertek” – áll a társaság közleményében. A rendőrség tájékoztatása szerint azonnal mentőhelikoptereket és nagyszámú mentőt hívtak a helyszínre.

A helyi kórházakat felszólították, hogy készüljenek fel egy súlyos vészhelyzetre. Az autópályán mindkét autópályát lezárták a Schkeuditzer Kreuz csomópont közelében. A rendőrség tájékoztatása szerint a mentési akció várhatóan estig tart.

A magyar külügy is nyilatkozott a balesetről

Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője az Index kérdésére azt közölte a balesettel kapcsolatban, hogy a berlini magyar konzulok azonnal felvették a kapcsolatot az autópályarendőrséggel és a többi illetékes hatósággal. A jelenlegi információk alapján nincsen magyar áldozata vagy sérültje a balesetnek.

Tavaly magyarok is megsérültek, amikor súlyos autóbusz-baleset történt Csehországban 

Tavaly nyáron súlyos autóbusz-baleset történt Csehországban, a szlovák-cseh határ és Brünn (Brno) közötti szakasz Brünnbe vezető oldalán.  A cseh rendőrség szóvivője szerint a balesetben, amelyben a Budapestről Prágába tartó FlixBus cseh közlekedési társaság járművébe hátulról egy másik busz ütközött, az egyik sofőr meghalt, és 76-an megsérültek, közülük 14 ember állapotát súlyosnak minősítették a cseh orvosok. A balesethez 26 mentőautó és négy mentőhelikopter is kiérkezett. Az autópályán több órán keresztül mindkét irányban szünetelt a forgalom. Akkor három magyarról lehetett tudni, akik a csehországi buszbalesetben érintett Flixbuszon utaztak.

(Kiemelt képünkön: a németországi buszbaleset. Fotó: Voice of Europe X oldala)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.