Robbanás történt az új etióp miniszterelnök nagygyűlésén

2018. június 23., 12:22

Szerző:

Robbanás történt szombat délelőtt Abij Ahmed, az áprilisban hivatalba lépett etióp miniszterelnök nagygyűlésén Addisz-Abebában. A miniszterelnök nem sokkal később az állami televízióban azt mondta, néhányan meghaltak, többen megsérültek. Az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert. 

A robbanás nem sokkal Abij Ahmed beszéde után történt. A gyűlésre olyan sokan érkeztek, hogy arra évek óta nem volt példa a kelet-afrikai országban. A kormányfőt testőrei azonnal kimenekítették. Egy szervező arról beszélt, hogy a tömegben gránát robbant, amelyet a színpadra akart valaki felhajítani.

Áprilisi hivatalba lépése óta Abij Ahmed bejelentette, hogy szabadon engednek több tízezer embert, akit politikai okokból börtönöztek be, megnyitotta az ország állami szektorát a külföldi befektetések előtt, valamint bejelentette, hogy feltétel nélkül elfogadja a békemegállapodást a sokak által Etiópia ősellenségének tekintett Eritreával. 

Ez utóbbi bejelentését sokan megütközéssel fogadták, főleg a két ország határvidékén, és a kormánykoalícióban részt vevő Tigraji Népi Felszabadítási Front nevű párt is sérelmezte, hogy a miniszterelnök anélkül jelentette be a béke elfogadását, hogy a koalíciós pártok erről egyeztettek volna.

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.