Véletlenül se dőljön be a vattacukor csábításának, mert rákkeltő!

Rózsaszín, édes és az illatának sem lehet ellenállni. Pedig jobban teszi, ha nem vesz a gyereknek, mert kiderült, hogy rákkeltő a vattacukor. 

2024. február 23., 15:35

Szerző:

Rákkeltő a vattacukor – egyes indiai államok így gondolják, és már be is tiltották a rózsaszín, ropogós, cukros-édes csemege árusítását. A vattacukor, amelyet külseje miatt Indiában buddi-ka-baalnak (öregasszony hajának) is neveznek, világszerte népszerű a gyerekek körében. Vidámparkokban, vásárokban, játszótereken és számos helyen árulják világszere a vattacukrot. A gyerekek ragacsos, szájban olvadó állaga miatt kedvelik. Ráadásul színes és illatos. A szülőknek eddig csak az okozhatott némi fejfájást, hogy utána az egész gyerek ragad tőle és nehéz a hajukból kimosni. Néhány indiai tisztviselő azonban azt állítja, hogy az édesség baljósabb, mint amilyennek látszik.

Laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a vattacukor rákkeltő hatását

A múlt héten Tamil Nadu déli államában életbe léptették a tilalmat, miután a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették egy rákot okozó anyag, a Rhodamine-B jelenlétét a vizsgálatra küldött mintákban. A hónap elején Puducherry szakszervezeti területe betiltotta az édességet, míg más államok megkezdték a minták tesztelését – írja a BBC. 

Az Indiai Élelmiszerbiztonsági és Szabványügyi Hatóság (FSSAI) tisztviselői razziát tartottak a chennai Marina strandon lévő vattacukor boltokban néhány nappal azután, hogy hasonló razziát hajtottak végre Puducherryben, ahol a vattacukor mintái fogyasztásra káros festék jelenlétét igazolták – írja az Indianexpress. Az Indiai Élelmiszerbiztonsági és Szabványügyi Hatóság szóvivője elmondta, hogy a városban árusított édességet független eladók és nem bejegyzett gyárak készítették.

Néhány nappal később a kormány bejelentette az értékesítés tilalmát, miután a laboratóriumi vizsgálatok Rodamin-B, egy kémiai vegyület jelenlétét mutatták ki a mintákban. A vegyszer fluoreszkáló rózsaszín árnyalatot ad, és textíliák, kozmetikumok és tinták festésére használják. Tanulmányok kimutatták, hogy a vegyi anyag növelheti a rák kockázatát, és Európa és Kalifornia illegálissá tette élelmiszerfestékként való használatát .

Miközben Tamil Naduban betiltották a vattacukor használatát, Ma Subramanian egészségügyi miniszter nyilatkozatában kijelentette, hogy a Rhodamine-B „élelmiszerek csomagolása, importja, értékesítése vagy az azt tartalmazó ételek esküvőkön és más nyilvános rendezvényeken történő felszolgálása során történő felhasználása az Élelmiszerbiztonsági és egyéb nyilvános rendezvényeken büntetendő lenne.  Tamil Nadu példáját követve a szomszédos Andhra Pradesh állam is megkezdte az édesség mintáinak vizsgálatát , hogy ellenőrizze a rákkeltő anyag jelenlétét. A hét elején pedig a New India Express című újság arról számolt be , hogy Delhi élelmiszerbiztonsági tisztviselői is a vattacukor betiltását szorgalmazták.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.