Kongtak az ürességtől az orosz mozik az Ukrajna-propagandafilm bemutatóján

Úgy tűnik, senki sem kíváncsi az orosz állam Ukrajna-propagandafilmjére a mozikban.

2023. szeptember 2., 18:25

Szerző:

Üres nézőterek mellett zajlott Oroszországban az állami propaganda által gyártott, háborús Ukrajna-film bemutatója, írta meg a Guardian tudósítója. Az auugsztus 17-i premieren a tudósító élő, orosz emberrel alig találkozott, aki az A Tanú (Szvigyetyel') című, az ukránokat kegyetlen, náci gyilkosoknak bemutató filmre lett volna kíváncsi.

A film 2022 februárjától egy belga hegedűművész, Daniel Cohen kitalált karakterét követi végig, Cohen a film szerint tanúja lesz annak, hogy az orosz támadás után az ukrán hadsereg sorozatos bűncselekményeket követ el saját civil lakossága ellen. Olyan rendkívül szájbarágós jelenetek is megjelennek a vásznon, mint egy Hitler Mein kampfját szorongató ukrán parancsnok, és a Hitlerre felesküdő ukrán katonák.

Cohen a film során azt ígéri, „a világ közvéleménye elé tárja az igazságot” a háborúról, a film azonban csak kitalált eseményeket mutat be, igazolandó Vlagyimir Putyin orosz elnök szavait, amelyekkel az invázió megindulása után Ukrajna „nácitlanításával” indokolta az offenzívát.

A mű érdektelenségét mutatja, hogy miközben 200 millió rubeles (740 millió forintos) költségvetésből készült el, és a mozik kötelező jelleggel vetítették mindenhol, mégis eddig összesen csupán 14 millió rubeles (51,7 millió forintos) jegybevételt ért el a kasszákban.

Ivan Filippov, az egyik legnagyobb régebbi orosz produceriroda kreatív igazgatója az A Tanú bemutatóit és bukását úgy kommentálta brit lapnak: „Az oroszok ma, amerre csak járnak, mindenhol rájuk erőszakolt háborús propagandával találkoznak: az állami tévében, az iskolákban és az egyetemeken egyaránt. Ezért nem csoda, ha a saját pénzüket már nem hajlandóak elkölteni hogy ugyanebből még többet lássanak."

(Kiemelt kép: illusztráció. Üres széksorok a moszkvai Október filmszínházban. Fotó: Natalia KOLESNIKOVA / AFP)

 

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.