Orbán világhírű lett az évértékelő beszédével, az Európai Néppártnak szerzett még egy indokot a Fidesz kizárására

2018. február 19., 11:17

Szerző:

Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjéről cikkezik a külföldi sajtó. Írt róla a Guardian, a Die Presse és a Xinhiua is. 

Szemléjében a brit baloldali lap arra hívja fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök szerint Magyarország utolsó bástya az iszlamizáció elleni harcban közben pedig visszaveri a brüsszeli, a párizsi és a berlini politikusok támadásait is.  A bevándorlást szerinte csak annyira járul hozzá egy ország fejlődéséhez, amennyivel az influenza egy testéhez, és ez a retorika  – jegyzi meg a Guardian – csak azok hangját erősítheti fel, akik szeretnék, ha az európai pártcsalád, a konzervatív Európai Népáárt kizárná a Fideszt. A brit lap szerint a magyar miniszterelnököt ezentúl fenntartások lehet jobbos populistaként emlegetni, aki a kereszténység védelmezőjének tartja magát, miközben a retorikája az egyházzal is szembe megy. 

A osztrák Die Presse is Orbán legfontosabb állításának azt tartja, hogy szerinte nyugat felől leselkedik veszély Magyarországra. A lap  szerint

a miniszterelnök több-kevesebb sikerrel próbálta lemásolni Donald Trump beiktatási beszédét, amelyben a kampányszlogenje, a Make America Great Again jegyében arról beszélt, hogy az Egyesült Államok az első.

Orbán arról próbálja meggyőzni a saját szavazóit, hogy a magyar kormány rendelkezik valamiféle külpolitikai súllyal.  

 

Fotó: Merész Márton

Az évértékelővel foglalkozik a kínai Xinhua is. A hírügynökség szerint a miniszterelnök azon túl, hogy beszámolt a kormány eredményeiről, a nyugati országokat is ostorozta. A beszámoló felidézi, hogy a magyar kormányfő úgy fogalmazott: bár biztonságban vagyunk délről, nyugat felől veszély fenyeget, mert a brüsszeli, párizsi és berlini politikusok Magyarországra akarják erőltetni politikájukat. A kínai cikk emlékeztet arra is, hogy Orbán ismét elmondta: szerinte Soros György amerikai milliárdos vezényli a nemzetközi migrációt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.