Orbán Viktor szerint már a puskacsőben van a Soros-terv golyóbisa

2017. október 20., 16:17

Szerző:

Bizonyos kérdésekben aggasztó az álláspontok különbözősége a visegrádi országok és az Európai Bizottság között, ennek dacára eredményes volt a szerda esti  munkavacsora a brüsszeli testületet vezető Jean-Claude Junckerrel, van rá esély, hogy javuljon az együttműködés a felek között – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozója után.

Orbán Viktor Brüsszelben Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Szerinte nem is annyira politikai, inkább kulturális gyökerű nézetkülönbségekről van szó, ahogyan a két oldal Európa jelenét és jövőjét látja, például a migráció kérdését. „Mindennek ellenére a találkozó eredményes volt, hiszen számos félreértést tisztáztunk, el tudtuk mondani Juncker úrnak, hogy több tiszteletet szeretnénk kapni a közép-európai államok polgárainak, közöttük a magyaroknak is” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A miniszterelnök úgy vélte, nem túlzás azt mondani, hogy az Európai Parlament megkezdte a Soros-terv végrehajtását a képviselőtestület belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottsága (LIBE) által a közös uniós menekültügyi rendszert szabályozó dublini rendelet módosításáról elfogadott jelentéssel „Nem kevesebb van a puskacsőben, mint az a golyóbis, amely szerint ezentúl létrejönne Európában egy állandó, kötelező és felső határ nélküli szétosztási mechanizmus, vagyis egy kötelező betelepítési kvóta” – fogalmazott. a szakbizottsági jelentés negligálja azt a veszélyt, hogy kapcsolat áll fenn a migráció, illetve a terrorizmus és a közbiztonság romlása között, és el is venne jogköröket a tagállamoktól.

Orbán beszélt arról is, hogy fontos lenne felgyorsítani a csatlakozási tárgyalásokat Montenegróval és Szerbiával, hogy a két ország, de különösen az utóbbi minél hamarabb tagja lehessen az Európai Uniónak. Ezzel a lépéssel az EU stabilizálná a helyzetét a balkáni térségben. Emellett úgy vélte, hogy az uniós állam- és kormányfők ülésén a török helyzet is napirendre került, és hangsúlyozta: A Balkán nélkül nem lehet értelmezni Törökországot.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.