Negyven év után azonosították az USA egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosát, egy volt rendőrt

Vélhetően a 72 éves Joseph James DeAngelo felel a hetvenes-nyolcvanas években elkövetett tucatnyi gyilkosságért és 50 nemi erőszakért. Most DNS-minták vezettek a nyomára.

2018. április 26., 11:24

Szerző:

Joseph James DeAngelo szomszédai évtizedeken át nem tudtak mást a férfiról hogy egy kicsit furcsa, magának való, idős ember, aki nem szereti ha a kerítése közelébe mennek, és azt sem, ha valaki túl korán nyírja a füvet, ennek pedig olyor fennhagon szitkozódva ad hangot, amitől zeng az egész utca. Túl sok minden most sem derült ki az életéről. A heavy.com értesülései szerint DeAngelo szülei Koreából származnak, de a férfi már New Yorkban született. Szolgált a Vietnámi háborúban, előtte tinédzserként Auburnben élt édesanyjával és mostohaapjával.

Két fontos romantikus kapcsolat volt az életében. Feleségét, az ügyvéd Sharon Huddlet 1973-ban vette el és 1991-ben váltak el útjaik. Három lánygyermekük született, egyikük orvosként dolgozik, másikuk sokszor végez önkéntes munkát, a harmadik pedig éppen PhD-jén dolgozik.

 

DeAngelo 1973 és 1979 között rendőrként dolgozott Exeterben és Auburnben, de kirúgták, amiért egy kalapácsot és egy kutyariasztót lopott egy auburni boltból.

Ja, és sorozatgyilkos, akit negyven éven át hiába kerestek. Tizenkét emberrel végzett, csaknem 50 nőt erőszakolt meg és száz házat fosztott ki. Áldozataira Sacramentóban, Contra Costaban, Stanislausban, San Joaquinban, Alamedaban, Santa Clarában, Yolóban, Citrus Heightsban, Goletában, Venturában, Dana Pointban és Irvine-ban vadászott. Az állam keleti részén kezdte, onnan ment később dél felé.

DeAngelo és a sorozatgyilkosról készült, 40 évvel ezelőtti fantomrajz
Fotó: kaliforniai rendőrség

A hetvenes-nyolcvanas években Kalifornia államban elkövetett bűncselekményeket akkor, és évtizedekkel később sem sikerült senkihez sem kötni. A rendőrség most az is bevallotta, hogy DeAngelo neve fel sem merült, mint gyanúsított.

Volt rendőrként látszólag egy átlagos polgár életét élte, nem túl barátságos, de nem is túlzottan hangos, kissé mufurc, azaz egy cseppet sem feltűnő jelenségként. Rendesen nyírta a füvet hátsó kertjében és a gyermekeivel mindig rendes és kedves családapa szerepében tetszelgett.

A technológia akkoriban közel sem volt olyan fejlett, mint most. A DNS alapján történő azonosítás még a kanyarban sem volt, a gyilkos pedig nem hagyott maga után ujjlenyomatot. A rendőrök tehetetlenek voltak, mivel egyre inkább úgy tűnt, az áldozatokat nem közeli hozzátartozó vagy általuk ismert személy támadta meg, véletlenszerűen választották ki őket. A nyomozók azonban reménykedve abban, hogy a jövő technológiája egyszer elég fejlett lesz, mindenféle mintát begyűjtöttek, ennek hála állt rendelkezésre ondó és szőr is, amelyből sikerült az elkövető DNS-profilját felállítani.

A 72 éves férfit kedd este tartóztatták le a sacramentói Citrus Heightsban. Nem messze attól a helytől, ahol a Golden State Killerként elhíresült bűnöző elkövette első rémtetteit. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi vezette a rendőrséget DeAngelo nyomára. Az viszont biztos, hogy DNS-ét sikerült Katie és Brian Maggiore 1978-as meggyilkolásához kötni. A pár a kutyáját sétáltatta, amikor DeAngelo lelőtte őket, valószínűleg azért, mert meglátták, ahogy betör egy házba Rancho Cordovában, azon a területen, ahol akkoriban az áldozataira vadászott. A férfi egészen addig magányos nőket szemelt ki magának, vélhetően ez volt az első eset, hogy egy házaspárt támadt meg.

DeAngelo ezután elhagyta a területet, és Santa Barbarába ment, ahol tovább erőszakolt. A rendőrség ekkor nem tudta, hogy ugyanaz a férfi felel a Rancho Cordova-i esetekért, és itt az Original Night Stalker nevet aggatták rá, míg az állami keleti részén az East Area Rapist néven híresült el.  Mindig maszkban volt, soha nem hagyott ujjlenyomatot. Késsel, tompa tárggyal vagy lőfegyverrel gyilkolt. Az életben maradt áldozatai szerint a férfi folyamatosan csendre intette őket és többször fenyegetett, hogy azonnal végez velük, ha csak egyet is pisszennek. Sokszor zseblámpával érkezett, azzal vakította el hirtelen felriadt áldozatait. Amikor már áttért a magányos nőkről a házaspárok terrorizálására, cipőfűzőkkel megkötözte kezüket és lábukat (a sajátos, kínai csomózási technikája alapján sikerült az eseteket egymáshoz kapcsolni), sokszor szájukat is betömte a házban talált lepedővel vagy törülközővel, szemüket bekötötte, majd a nőt megerőszakolta. A férfiakat nem csak megkötözte, a hátukra tálakat és poharakat helyezett el, és közölte velük, ha leesnek, megöli a feleségüket. A gyilkos sokszor órákat töltött a házban, átnézve mindent, néha kizabálva a hűtőt, hogy aztán visszatérjen és még egyszer megerőszakolja a nőt.

A Golden State Killer egyik első áldozata, Jane Carson-Sandler még az ágyban ébredezett 3 éves kisfiával, miután férje elment dolgozni, amikor rájuk támadt a férfi. A kisfiút is megkötözte, anyját többször megerőszakolta. Carson-Sandler életben maradt. 1976-ban ő volt az első áldozat, akit regisztrált a rendőrség. Citrus Heightsban élt, ott, ahol DeAngelót most letartóztatták.

A Golden State Killerről készült fantomrajzok
Fotó: kaliforniai rendőrség

Bár Sacramento és Dél-Kalifornia között elég nagy távolság van, és az áldozatok is különböztek egymástól, a rendőrök lassan összekötötték az eseteket az elkövetés módszere alapján. Ezek alapján a Golden State Killer az eddig ismert utolsó gyilkosságát 1986-ban követte el.

DeAngelo elfogása nem sokkal azután történt, hogy poszthumusz publikálták Michelle McNamara író könyvét, aki fél életét annak szentelte, hogy a Golden State Killer után kutasson. A könyv óriási siker lett, de sajnos McNamara ezt már nem élhette meg, 2016-ban halt meg álmában. A kézirat utolsó simításait férje, a színész Palton Oswalt és egy újságíró végezték el a kiadás előtt. Úgy tudni, hogy a rendőrség munkáját nagyban segítették McNamara felfedezései és a könyve után a rendőrségre beérkezett tippek.

McNamarát nem véletlenül érdekelte az eset. Tizennégy éves volt amikor meggyilkolták egy szomszédját, és sosem sikerült kideríteni, ki volt az elkövető. Azóta megszállottan kutatta a döglött aktákat.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.