Négy órán át üldözték a neonácikat egy finnországi városban

2017. október 21., 17:51

Szerző:

Fotó: Merész Márton

Szombaton körülbelül kétezer antifasiszta tüntető jelent meg ezer szélsőjobboldali demonstrálóval szemben a finnországi Tamperében azon a megmozduláson, amelyet a Északi Ellenállási Mozgalom (Nordfront) nevű skandináv neonáci szervezet tartott tiltakozásul az ellen, hogy a a finn fiókszervezetet a helyi hatóságok október végén  be akarják tiltani. 

Fotó: Merész Márton

Helyszínen tartózkodó munkatársunk, Merész Márton fotográfus szerint a kivezényelt rohamrendőröknek egész nap sikerült távol tartania egymástól a két tábort.

Fotó: Merész Márton

Néhány kisebb atrocitástól eltekintve nem törtek ki összetűzések. Az antifasiszta ellentüntetők felrobbantottak nlgy füstbombát, és fél órán át akadályozták a városi vonatforgalmat. 

Fotó: Merész Márton

Tamperében ettől függetlenül tapintható volt a feszültség. Több száz rohamrendőr vonult ki az utcákra, közülük kétszázat máshonnan vezényeltek a városba erre a napra.

Fotó: Merész Márton

A Nordfront vonulását az antifasiszta tüntetők mindvégig próbálták megzavarni, de az összesen négy őrizetbe vett ember mindegyike neonácik között vonult. Egy személyt verekedés miatt kattant a bilincs, a másik hármat provokáció miatt vitték el, hogy a helyzet ne fajuljon tovább. Bár az ellentüntetést a hatóságok először békésnek nyilvánították, egy későbbi bejelentés szerint nyomozást indítanak az antifasiszták által elkövetett szabálysértések miatt.

Fotó: Merész Márton

Az egész Skandináviából idesereglő neonácik demonstrációja délben kezdődött. Négy óra körül már mindegyikük elhagyta a várost, de addig folyamatoan üldözték őket az antifasiszta tüntetők.  

Fotó: Merész Márton

A finnországi betiltással a Nordront most már csak Svédországban és Norvégiában létezik. A dán fiókszervezet inaktivitás miatt 2015-ben feloszlott. Ami a finnországi fiókszervezetet illeti, annak a képviselői a leginkább a melegfelvonulások és antifasiszta tüntetések elleni támadásokkal vétették észre magukat. 

Fotó: Merész Márton

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.