NAÜ: Nem biztonságos a Zaporizzsjai Atomerűmű

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) igazgatója, Rafael Grossi úgy látja, hogy nem csak a támadások, de a folyamatos áramkimaradások is rongálták az atomerőmű rendszerét.

2023. november 30., 10:18

Szerző:

Háborúban nem tud biztonságosan működni egy atomerőmű – foglalja össze a NAÜ aggodalmait az Euronews. Rafael Grossi, a NAÜ igazgatója – aki többször is járt a dél-keleti fronton fekvő Zaporizzsjában – úgy véli, hogy az apróbb biztonsági fenyegetések összeadódhatnak. Mint fogalmazott: 

„Rengeteg veszély van, amelyek felerősítik egymást, és nem fognak megoldódni a konfliktus végéig. Állandó jelenlétünkkel próbáljuk némileg kezelni a helyzetet, hogy megakadályozzuk a nagyobb tragédiát. A háborús szenvedést csak súlyosbítaná, ha kiszabadulna a radioaktív sugárzás.”

Eközben nem csak a frontvonalak, de a táj is befagyott – írja a lap. A jeges utakon alig lehet haladni, a lövészárkokban pedig elviselhetetlen a hideg. A Kupjanszk szétlőtt keleti része teljesen kiürült. A környéken még tűzifát is nehéz gyűjteni, mert minden porig égett.

Bahmutban az ukrán katonák lerombolt lakóházak pincéiben rendezkedtek be. Ők abban bíznak, hogy a masszív betonalapok nem csak a hidegtől, de az orosz ágyúzástól is megvédik őket. 

A moszkvai védelmi minisztérium közzé tett egy videót, amin orosz vadászgépekkel és gépágyúkkal lövik az ukrán állásokat. A katonai vezetés abban bízik, hogy idén sikerül visszafoglalniuk a stratégiailag fontos Andrijivkát, még mielőtt beköszöntenek a januári mínuszok.

(Kiemelt képünkön a Zaporizzsjai Atomerőmű vezérlőterme. Fotó: Dmytro Smolyenko / NurPhoto / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).