Nagyesküdtszék elé idézték Donald Trump királycsinálóját, Steve Bannont

2018. január 16., 19:26

Szerző:

Robert S. Mueller különleges hivatala múlt héten nagyesküdtszék elé idézte Donald Trump elnök volt stratégiai főtanácsadóját, Steve Bannont, hogy tanúskodjon az amerikai elnök és kampánystábja lehetséges orosz kapcsolatairól - írja egy, az ügyet ismerő forrásra hivatkozva a The New York Times. A mostani az első eset, hogy Mueller hivatala nagyesküdtszék elé idéz valakit Trump belső köréből.

Steve Bannont bidézte az ügyészség.
Fotó: Youtube

A The New York Times cikke szerint a taktikai lépésről nyomásgyakorlásról van szó, és ha Bannont sikerül rávenni, hogy együttműködjön a nyomozókkal az ügyben, és ők kihallgassák, akkor Mueller hagyja, hogy a volt stratégiai főtanácsadó megússza a nagyesküdtszék előtti nyilvánosság vallomástételt. Az nem teljesen világos, hogy a különleges ügyész miért kezeli Bannont másként, mint a többi hivatalnokot, akiket a múlt év utolsó hónapjaiban kihallgattak, de mégsem kaptak idézést.

Bannon idézése annak az eredménye is lehet, hogy a világszerte hatalmas vihart kavaró könyv, a Fire and Fury: Inside the Trump White House szerzőjének az egyik forrása Bannon volt, aki a hazaáruló és a hazafiatlan jelzővel  ítélt el egy 2016-os találkozót, amelyen orosz ügyvéd, illetve az elnök fia, Donald Trump Jr. és a veje, Jared Kushner is részt vett. Ennek a találkozónak a célja állítólag az volt, hogy kompromittáló információkat szerezzenek a demokrata elnökjelöltről, Hillary Clintonról.

A könyv megjelenése után Trump megfenyegette Bannont, hogy bepereli hitelrontásért és magántitoksértésért. Nagy szája miatt a volt stratégiai tanácsadónak – aki tavaly nyáron bukott meg egy Kushnerrel és körével vívott belső fehér házi konfliktusban – le kellett mondania a Breitbart Newsnál betöltött ügyvezetői posztjáról. Bannon a Trump elnökké választásában kulcsszerepet játszó szélsőjobboldali mozgalom, az alt-right szócsövéhez tért vissza a fehér házi bukás után.