Minden idők legnagyobb adatlopási botránya van kibontakozóban

2018. március 19., 14:18

Szerző:

Több mint 50 millió Facebook-felhasználó adataival élhettek vissza, legalábbis ezt állítja a lopással vádolt cég, a Cambridge Analytica egykori munkatársa, Christopher Wylie – írja az ABC News. A felhasználók adatait állítólag –többek között – arra használták, hogy segítsék Donald Trump 2016-os kampányát.

A történet kicsit sem egyszerű, de ha bizonyságot nyer, hogy valóban így történt, az ügy minden idők legnagyobb adatlopási botrányává nőheti ki magát.

Adatok millióit lophatták el Facebookról
Fotó: Pixabay

Christopher Wylie, aki társalapítója volt a Cambridge Analyticának, 2014-ig dolgozott a cégnél, amely a Cambridge-i Egyetem pszichológiaprofesszora, Aleksandr Kogan által kifejlesztett találmányra épült. Ez az applikáció tulajdonképpen viselkedéskutatásra alkalmas, letöltésével hozzáférnek a felhasználó lakóhelyéhez, ismerőseihez és lájkjaihoz. A viselkedésvizsgáló rendszer képes arra, hogy észlelje a felhasználók tudásbeli hiányosságait, sebezhetőségét és megpróbálta befolyásolni valóságérzetüket. – Ha egy információs fegyvert akarsz gyártani, a hadszíntered a közösségi oldalak lesznek. Ott zajlik a harc – mondta Wylie.

Az Aleksandr Kogan által fejlesztett applikációt 270 ezer felhasználó töltötte le, ami teljesen legális, a letöltők tisztában voltak vele, mit használnak. Ennek deklarált célja a professzor szerint viselkedéskutatás (lett volna), a Facebookkal kötött megállapodás szerint pedig az adatok nem kerülhetnek ki harmadik félhez, csakis a Cambridge Analytica kutatását szolgálják. Ezt, ebben a formában – azaz hogy a résztvevők beleegyezésüket adják és saját felelősségre letöltik az alkalmazást – 2014 környékén engedélyezte a Facebook. 

Még 2015-ben kiderült, hogy Kogan harmadik félnek is átadta az adatokat, ekkor a Facebook eltávolította az alkalmazást. Bár a Cambridge Analytica szerint nem történt semmiféle visszaélés – 2015-ben az előírásoknak megfelelően megsemmisítették az adatokat –, az egykor a cégnél dolgozó, most kitálaló férfi szerint azonban a helyzet ennél sokkal súlyosabb. Wyle szerint ugyanis az app nem csak a 270 ezer letöltő adatait gyűjtötte, hanem valamennyiük összes ismerősétől, nagyjából ötvenmillió embertől szedett össze minden adatot.

Wylie azt mondja, miután jelentette a visszaélést a Facebooknak, letiltották a platformról. A lépést nem érti, hiszen cégnek két éve tudomása volt a történtekről, legalábbis arról, hogy az adatokat harmadik félnek is kiadták.

A Facebook most megpróbál előre menekülni, néhány napja nem csak Wylie-t, de Kogant és a Cambridge Analyticát is felfüggesztették. Megpróbálják elkerülni a világraszóló botrányt, különösen, miután a sajtóban megjelent, hogy a Cambridge Analytica segített Trump kampányát, a gyanú szerint a Facebookról lopott adatok felhasználásával.