Meghalt a sorozatgyilkos Charles Manson

2017. november 20., 09:13

Szerző: Herczeg Szonja

TMZ a Manson család egykori áldozata, Sharon Tate húgától tudta meg a hírt, hogy a férfi vasárnap reggel elhunyt. Múlt héten szállították idén másodjára a Bakersfield-i kórházba. Azt még mindig nem tudni, hogy milyen betegségben szenvedett, a kórházban annyit közöltek: természetes halált halt.

A 83 éves sorozatgyilkos már negyvenöt éve ült a kaliforniai Corcoran állami fegyházban. Sosem volt mintarab, állítólag rendszeresen leköpte az őröket és ideje nagy részét voodoo babák gyártásával töltötte. Nagy népszerűségnek sem örvendett a többi rab között, így túlnyomórészt elkülönítve töltötte börtönéveit. 

Manson a hatvanas években szervezett maga köré egyfajta rajongótárbort problémás fiatalokból, majd már kialakult szektáját Manson családnak nevezte el. 1969 nyarán adta ki a parancsot főként fiatal lányokból álló csapatának, hogy öljenek meg hét embert.

A végzetes estéről azt lehet tudni, hogy a Manson család Roman Polanski házát vette célba. Négy tag, Charles Watson, Susan Atkins, Linda Kasabian és Patricia Krenwinkle elvágta a telefonvezetéket, majd behatolt a házba, ahol a társaság már aludni készült. Polanski éppen Londonban forgatott, így ő nem volt ott, de nála vendégeskedő Jay Sebring, Abigail Folger, Wojciech Frykowski és a rendező felesége, Sharon Tate igen. Lövésekkel és késszúrásokkal végeztek velük. Távozásuk előtt Susan Atkins a haldokló Sharon Tate vérével még felírta a bejárati ajtóra: „disznó”.

Egy nap sem telt el, Manson újabb utasítást adott ki. Ezúttal a LaBianca házaspár volt a célpont, és a szektavezér maga is elkísérte követőit, mivel nem volt elégedett az előző napi mészárlással. A gyilkosságok után ezúttal a „halál a disznókra” és a „felemelkedés” szavakat írták a falra az áldozatok vérével.

Manson a hatvanas években,
Fotó: Youtube

Hosszú időbe telt, mire a két ügyet összekapcsolták. A már említett Susan Atkins épp más bűncselekmény miatt ült, és a börtönben hencegni kezdett a gyilkosságokkal. Ekkor jött el az áttörés. A tagok először halálbüntetést kaptak, ám mivel 1972-ben a legfelsőbb bíróság ideiglenesen ezt beszüntette (1976-ig), életfogytiglani börtönbüntetésre módosult az ítélet.

Susan Atkins pár évvel ezelőtt a börtönben halt meg, gyógyíthatatlan daganatos betegségben szenvedett. Cikkünkből megtudhatja, mi lett a család többi tagjával.

Manson 1934-ben született, Ohióban. Prostituált anyja, aki tizenhat éves korában szülte, nem igazán foglalkozott a fiával, egyszer állítólag egy pohár sörért is eladta valakinek. Manson nevelőszülők, rokonok és az anyja között ingázott. Hét osztályt végzett, gyűlölte a gazdagokat és a nőket, hamar piti bűnözővé vált. Megjárt számos javítóintézetet, amelyekben elmondása szerint szexuálisan bántalmazták. Későbbi büntetései alatt állítólag már ő vált bántalmazóvá.

Manson megszállott Beatles rajongó volt és a a zenekar fehér albumán (amit The White albumként emlegetnek) keresztül magyarázta követőinek, hogy nemsokára kirobban a fehérek és feketék közti faji háború. Elhitette velük, hogy a Beatles az egész albumot nekik, a Manson családnak írta, és fel kell készüljenek az apokalipszisra, amit a Beatles egyik dalcíme után Helter Skelternek nevezett el.

Manson faji alapú háborút akart kirobbantani. Elképzelése sezrint ezt az időszakot ők búvóhelyen vészelik át, és ha vége, a győztesnek az ő segítségükre lesz szüksége.

A háború azonban csak nem akart kirobbanni, ezért Manson úgy vélte: nekik kell megmutatniuk az afroamerikaiaknak a Helter Skeltert. Ezért tettek úgy, mintha a fehér áldozatokat feketék mészárolták volna le.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).