Megduplázták Oscar Pistorius büntetését barátnője meggyilkolásáért

2017. november 24., 12:01

Szerző: Herczeg Szonja

Tizenhárom év és öt hónap letöltendő szabadságvesztésre módosították az olimpikon Oscar Pistorius-ra korábban kiszabott ítéletet.

Nem csak a közvélemény de az a dél-afrikai ügyészség is úgy gondolta, a korábban hat évre szóló börtönbüntetés nagyon kevés Reeva Steenkamp meggyilkolásáért.

Oscar PIstorius a korábbi tárgyalásán rekonstruálja az eseményeket.
Fotó: Youtube

A fiatalon elhunyt nő családja az új ítélet hallatán azt mondta, megnyugodtak, hogy mégis van igazságszolgáltatás.

A 2013-ban történt szörnyű gyilkosság sokáig a lapok címoldalán szerepelt, már csak azért is, mert Oscar Pistorius közismert paralimpikon volt és az első, aki műlábakon teljesített távot a 2012-es londoni játékokon. A férfi Valentin napon lőtte le barátnőjét, állítása szerint azért, mert összetévesztette egy betörővel.

A dél-afrikai fellebbviteli bíróság a szándékos emberölésért minimum kiszabható ítéletet hozta, ebből jön le az az idő amit már Pistorius leült. Az ítészek azt mondják, a súlyosbításért folyamodó kérelemnél figyelembe vették azt a súlyosbító tényezőt, hogy a sportoló amikor azt hitte, rablót észlelt a házában, nem adott le figyelmeztető lövést, hanem rögtön a vél célpontra lőtt. 2014-ben gondatlanságból elkövetett emberölésért öt évet kapott, most már szándékos emberölésért 15 év 5 hónapot szabtak ki. Pistorius négyszer lőtt rá Steenkampra, aki egy bezárt wc-ben volt.

A sportoló példakép volt, a kitartás és szorgalom, tenni akarás szimbóluma. Ismerői szerint édesanyja halála és a folyamatos testi problémái, fájdalmai miatt azonban egyre ingerlékenyebb és kezelhetetlenebb lett.

Reeva Steenkamppal 2012-ben ismerkedtek meg és lettek egy pár. A 30 éves modell gyakran szerepelt női és férfi magazinok címlapján. A pár egyesek szerint boldog volt, mások azt mondják, gyakran veszekedtek, Pistorius féltékeny volt és a nő halálát megelőző estén és aznap is vitáztak. Ezt bizonyította az, hogy többször is kihívták a rendőrséget heves családi veszekedések, üvöltözések miatt. Pistorius a tárgylás alatt többször hangoztatta ártatlanságát, hogy véletlenül lőtte le a nőt, azt hitte az a hálóban van. Mindvégig sírt és gyakran elhányta magát, amikor a halott Steenkampról mutattak be felvételeket.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.