Magyarországon boldogtalanabbak az emberek, mint a világ második legnagyobb diktatúrájában

2018. március 19., 14:31

Szerző:

Nagyon kevés olyan hely van a világon, ahol olyan alacsony a bevándorlók elfogadottsága, mint Magyarországon. A nálunk élő külföldiek nem is túl boldogok. Náluk pedig csak a magyarok boldogtalanabbak – írja a G7 az ENSZ kiadványa alapján.

Az ENSZ által létrehozott Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata (SDSN) a napokban jelentette meg Word Happiness Report című jelentését, ami azt vizsgálja, hogy mennyire boldogok az emberek a világ különböző országaiban. A jelen kutatás középpontjában a migráció állt.

Összesen 156 ország boldogságindexét számították ki, és ebből 117 országban nézték meg a helyi bevándorlók helyzetét. A mutatót az egy főre jutó GDP vagy a várható élettartam alapján számították ki, illetve olyan mért értékek alapján, hogy mekkora támogatottságra számíthatnak az adott országban az állampolgárok, ha bajba kerülnek, mennyire tartják magukat nagylelkűnek, és milyen mértékűnek ítélik meg a korrupciót.

Gurbanguly Berdimuhamedow és Áder János 2014-ben Budapesten
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek szerint Finnország áll az első helyen, utána Norvégia, Dánia és Izland következik. Magyarország a 69. helyen áll, közvetlenül az Észak-Korea után a világ második legnagyobb diktatúrája, Gurbanguly Berdimuhamedow Türkmenisztánja mögött. A régióban szinte mindenhol boldogabbak nálunk. Szlovákia a 49., Románia az 52. helyen áll, csak Bulgária és Horvátország áll mögöttünk. (A 2007 óta hatalmon lévő Gurbanguly Berdimuhamedow elnök, miniszterelnök, a fegyveres erők főparancsnoka, hadseregtábornok, az orvos-, valamint a gazdaságtudományok doktora és akadémikus. a türkmén állambiztonsági szolgálatok rutinszerűen figyelmeztetik az emberi jogvédő aktivistákat, hogy ne találkozzanak az EBESZ képviselőivel. Egy ismert aktivistának, Natalija Sabuntsznak 2013 februárjában véres birkafejet hagytak a lakása előtt egy nappal azután, hogy a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozott a valamivel korábban tartott választásokról. Türkmenisztán évről évre az utolsó előtti helyen végez az emberi jogi szervezetek, a Freedom House és az Amnesty International listáin. Csak Kim Dzsong Un Észak-Koreája van mögötte. Az elnököt – aki szereti, ha Arkadagnak, minden türkmének védelmezőjének szólítják – tavaly februárban választották meg újabb hét évre a szavazatok 90 százalékával. Független türkmén média nincs, azt a néhány újságírót, aki jellemzően külföldi orgánumoknak ír, üldözik, az ellenzéki személyiségek üldözése ellen pedig az ENSZ kínzás elleni bizottsága is szót emelt.)

Magyarország abban viszont sereghajtó, hogy a külföldi bevándorlókkal szemben a magyar az egyik leginkább elutasító nép. Még akkor is, ha a kelet-európai országok ezen a listán rosszul szerepeltek, a 10 legrosszabb értéket 9 régiós országban mérték.

A bevándorlóink is igen boldogtalanok, ebben a rangsorban a 63. helyen áll Magyarország. Még Zambiában, Törökországban és Oroszországban is boldogabbak a bevándorlók. Ennek ellenére még a Magyarországon élő külföldi származásúak is boldogabbak, mint a magyarok. Ez pedig ritka jelenség, mert az esetek többségében az őslakosoknál mérték a magasabb értéket.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.