Magyar orvoscsapat választja szét a fejüknél összenőtt indiai sziámi ikreket

2018. március 5., 13:19

Szerző:

Orvosi csoda az, amit a napokban végrehajtott egy magyar orvoscsapat. Sehol nem vállalták a világon a 2 éves, fejénél összenőtt sziámi ikrek, Rabia és Rukiya szétválasztását. A rendkívül kockázatos, többlépcsős beavatkozás első műtétjét Banglades fővárosában, Dakkában végezték el – írja a Blikk.

A magyar orvoscsapat, Csókay András, Pataki Gergely és Hudák István a napokban sikeresen hajtotta végre az első műtétet, ami a beavatkozás legveszélyesebb lépcsőfoka.

Pataki Gergely és Csókay András tavaly találkozott először Bangladesben a két kislánnyal. A lányok a koponyájuknál nőttek össze, és agyuk külön-külön fejlődött, de az agykéreg összetapadt, és a fő agyi szállítóér-hálózatuk is közös volt.

– Eszembe jutott: mi lenne, ha az ­óriás agydaganatok viselkedését próbálnánk utánozni, így segítve a gyerekeken. Azaz szépen lassan elzárnánk az ereket, így a keringés másfele terelődik. Ezt csináltuk meg katéteres eljárással. Tudtam, hogy erre egyetlen ember képes, dr. Hudák István kollégám, akivel a Honvédkórházban dolgozunk. Őt rendszeresen hívják a híres külföldi klinikák az eddig megoldhatatlan esetek műtétjét elvégezni. Hazavittem neki a leleteket, és majd három hónapon át konzultáltunk az ügyről. Végül belevágtunk – mondta el Csókay András.

Az orvosok először három órán át érfestéssel vizsgálták a kislányok agyi keringését, majd ötórás beavatkozás következett.

– Nagyon fontos volt a teljes precizitás. Egyik gyermek sem sérülhetett vagy halhatott meg, hiszen ez a másik életét is örökre megnyomorította volna – mondta Hudák István. – Húsz százalék esélye volt, hogy meghalnak a gyerekek.

A műtét sikeres volt, lezárták a közös nagy és 24 kisebb vénát is, most már külön-külön működik az agyuk. Tavasszal jön a következő beavatkozás.

– Áprilisban Pataki Gergely speciális szövettágítókat helyez be, szeptemberben pedig közösen ténylegesen is elválasztjuk egymástól az agyukat: ekkor a koponyacsontjuk egy részét is pótolni kell – magyarázta Csókay. – Ez sem lesz veszélytelen műtét, addig is mindennap gyakorolok majd erre, ahogy szoktam: a boncteremben.

A két kislány még szétválasztás előtt
Fotó: cselekves.org

A gyerekek mosolyogva ébredtek az altatásból.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.