Magyar orvos próbálja megmenteni az orosz kettősügynök és lánya után az újabb brit idegmérgezéses betegeket is

2018. július 7., 10:56

Szerző:

A 2014 óta az angliai Salisbury városi kórházának sürgősségi osztályán dolgozó Dr. Závori László a Hvg.hu-nak adott interjút. Závori doktor tagja volt annak az orvoscsapatnak, melynek Szergej Szkripal volt orosz kettősügynök és lánya, Julija az életét köszönheti, miután a Novicsok nevű, a volt Szovjetunióban kifejlesztett idegméreggel támadták meg őket még márciusban.

Múlt szombaton ismét történt egy hasonló incidens a városban. Novicsoktól szenvedett súlyos mérgezést egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi - Amesbury városában lévő otthonában lett rosszul szombaton. Amesbury 16 kilométerre fekszik Salisburytől. 

A helyi hatóságok a nőt Dawn Sturgess-ként, a férfit Charlie Rowley-ként azonosították. Mindketten helybéliek. A rendőrség először arra gyanakodott, hogy megbetegedésüket szennyezett kábítószer fogyasztása okozhatta. A kórházban derült ki, hogy nem erről van szó.

Závori doktor a Hvg-nek elmondta, a betegek továbbra is kritikus állapotban vannak, és megerősítette, hogy kezdetben leginkább szerves foszfáttal szennyezett gyógyszerre vagy drogra gyanakodtak, hiszen ez nagyságrendekkel gyakoribb, mint a Novicsok-mérgezés, ugyanakkor a klinikai tünetek nagyon hasonlóak lehetnek. Szerencsére a kezelési lehetőségek is többnyire ugyanazok, így a végső diagnózist követően sem kellett a megkezdett terápián lényegesen változtatni - mondta az orvos, aki szerint a márciusi eseményekből tanulva mindenki tisztában volt a teendőkkel.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.