Lengyel barátainknál rabszolgaként tartják, verik és éheztetik az Észak-koreai kényszermunkásokat

2018. április 16., 10:33

Szerző:

Két évig nyomozott egy csapat újságíró azon az anyagon, amely leleplezi az észak-koreai rabszolgamunkásokat – számol be a BBC News a történtekről. Kínában, Oroszországban és Lengyelországban is kutakodtak olyan kényszermunkások iránt, akik Észak-Koreából érkeztek, szörnyű körülmények között élnek, betegre dolgoztatják őket, ráadásul a fizetésük megy haza Phenjanba, hogy

Kim Dzsongun luxuséletmódját és az atomprogramot finanszírozzák belőle.

Az egyik munkás név és arc nélkül nyilatkozni mert egy koreai újságírónak. Elmondta, kutyaként bánnak velük, nagyjából mocskot kell enniük és verik őket. A pénzük átadását forradalmi és pártkötelességként emlegetik tartóik. A stáb Vlagyivosztokban is nyomozott, de eljutott Lengyelország tengerpartjára is, ahol a hajógyárakban mintegy 800 észak-koreai robotol.

Itt találkoztak a szintén észak-koreai brigádvezetővel is, aki elmondta, ha munka van, szünet nélkül dolgoztatja a melósait, akik csak fizetetlen szabadságot kapnak cserébe. A varsói észak-koreai nagykövetség és a lengyel kormány is mossa kezeit, mondván minden szabályt betartanak és nem igaz, hogy a fizetéseket haza kell küldeniük a munkásoknak.

A  lengyel munkaadók azzal magyarázták a koreaiak alkalmazásukat, hogy voltaképp jót tesznek velük: világot látnak és pár dollárt is kapnak cserébe, de ebből gyakorlatilag semmi sem igaz – írja a 24.hu.

A BBC képes beszámolja itt látható.