Korlátozzák Szlovákiában az éjszakai munkát, és emelik az érte járó bérpótlékot

2017. szeptember 13. 14:58 - szerző: MTI

Korlátozzák januártól az éjszakai munkavégzés lehetőségeit, és emelik az érte járó bérpótlékot Szlovákiában, ahol az Európai Unió (EU) országai közül arányaiban a legtöbb alkalmazott végez ilyen munkát – jelentette a pozsonyi Pravda napilap a kormányprogram készülő kiegészítésére hivatkozva szerdán.

Szlovákiában jelenleg az alkalmazottak 16 százaléka – mintegy 250 000 férfi és 140 000 nő – végez rendszeresen éjszakai munkát, ez az EU-tagállamokban a legmagasabb arány. Ez leginkább annak a következménye, hogy az országban viszonylag sok, folyamatosan termelő üzem – nem utolsósorban autógyár – van.

A jelenleg hatályban lévő szlovák munkatörvénykönyv csak minimális mértékben szabályozza az éjszakai munkavégzést, s ezek a korlátozások csak a fiatalkorúakra és az egészségkárosodott személyekre vonatkoznak.

A januártól bevezetendő újítás lényegi eleme, hogy a jövőben a nőknek lehetőségük lesz visszautasítani az éjszakai munkavégzést, valamint az is, hogy a mostani 20 százalékról 50 százalékra emelkedik az éjszakai munka után járó bérpótlék összege.

A javaslat – amely a koalíciós szerződés hétfőn aláírt kiegészítésének folyományaként kerül majd bele a kibővítendő kormányprogramba – új, a hétvégi munkavégzésre vonatkozó, százszázalékos bérpótlék bevezetésével is számol. Az éjszakai bérpótlékhoz hasonlóan ennek összegét is a mindenkori minimálbérből számolják majd ki, eltérően az ugyancsak bevezetésre váró ünnepnapi pótléktól, amely szintén százszázalékos lesz, de kiszámításához a mindenkori átlagbért veszik majd alapul.

A szlovák koalíciós szerződés hétfőn aláírt kiegészítése, amely a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által augusztusban kirobbantott kormánykoalíciós válság formális lezárásának tekinthető, az aktuális kormányprogram több – egyelőre még csak részben megerősített – kiegészítését hozza magával. Ezek közé, a munkavégzésre vonatkozó szabályozások módosításán túl, várhatóan besorolják majd a minimálbér emelését a jelenlegi 435 euróról (mintegy 130 000 forint) 480 euróra (mintegy 146 000 forint), amit Robert Fico kormányfő is megerősített, valamint a 13. és a 14. havi bér járulékmentessé tételét is, ami viszont az SNS egyik követelése volt.