Kínos véget ért Orbán Viktor miatt a V4-Japán csúcs, a magyar miniszterelnök inkább Kína érdekeit képviselte

2018. október 24., 08:38

Szerző:

Öt év után először tartottak miniszterelnöki csúcstalálkozót Japánnal a V4 országai (Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország), de a múlt csütörtöki brüsszeli tárgyalás kínos véget ért, közös nyilatkozatot sem adtak ki utána. Ennek az oka az, hogy Orbán Viktor szerette volna, ha a közös nyilatkozatból kivesznek két megjegyzést, amely nem tetszett volna Kínának – írja diplomáciai forrásaira hivatkozva a 444. Az egyik megjegyzés a tengerhajózás biztonságáról, a másik a Dél-kínai-tengert érintő vitákról szólt volna. Mind a kettő önmérsékletre intette volna a pekingi vezetést a diplomácia nyelvén. Orbán Viktor ragaszkodott ahhoz, hogy a két megjegyzés ne kerüljön be a közös nyilatkozatba, amelyet így az Abe Sindzó japán miniszterelnök nem volt hajlandó szignálni. 

A csúcstalálkozóról mindössze képek jelentek meg. Nemhogy közös nyilatkozatot nem adtak ki róla, annyira kínos volt az egész, hogy még közlemény sem követte egyik érintett országban sem.

Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Abe Sindzó japán, Peter Pellegrioni szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor Magyarországa kiváló viszonyt ápol Xi Jinping elnök, illetve Li Keqiang miniszterelnök Kínájával, Japán távol-keleti hatalmi vetélytársával. Ennek tanúbizonyságául a magyar kormányfő 2017 májusi pekingi látogatásán szakított időt arra is, hogy a tavaly májusi látogatásán elmenjen a 1989-ben vérbe fojtott diáktüntetés a helyszínére, a Tienanmen térre, ahol megkoszorúzta a kommunista emlékművet, a Népi Hősök Emlékművét.

Magyarország korábban már többször képviselt kínai érdekeket Európában. Áprilisban  Európai Unió 28 tagországából 27-nek a pekingi nagykövete határozatban ítélte el Kína agresszív külpolitikáját szentesítő Egy övezet, egy út címet viselő nagyszabású infrastruktúra-fejlesztési és befektetési projektet, amelyben a pekingi vezetés gyakorlatilag hűségesküre, a külpolitikai doktrínája elfogadására kényszeríti a vele szerződő államokat. A tiltakozásból csak Magyarország maradt ki.

12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).