Fordulat: fia zűrös ügyei miatt kerülhet bajba Joe Biden

Az amerikai Képviselőház republikánus többsége bizalmatlansági indítványt nyújtott be Joe Biden elnök ellen, ami azonban nem valószínű, hogy átmegy a demokrata többségű Szenátuson. Inkább republikánus kampányfogásról lehet szó a Donald Trump elleni perek ellensúlyozására.

2023. szeptember 12., 19:33

Szerző:

Az Index is közölte, Kevin McCarthy, az amerikai Képviselőház republikánus elnöke (Speaker) utasította a Képviselőház bizottságait arra, indítsák meg a bizalmatlansági eljárást Joe Biden hivatalban lévő, demokrata elnök ellen. Az eljárás hivatalosan akkor indul el, amikor a republikánus többségű ház megszavazza azt, ami várható is.

Az eljárást is három republikánus vezetheti majd, McCarthy megbízására: James Comer Kentucky-i, Jim Jordan ohiói, és Jason Smith Missouri-i képviselők. Az eljárás vége elvileg olyan alkotmányos vádeljárás (impeachment) is lehet, amilyennel Donald Trump elnöknek kétszer kellett szembenéznie 2017 és 2020 között.

„Az utóbbi néhány hónapban a képviselőház republikánus tagjai súlyos és hihető vádakat fogalmaztak meg Joe Bidennel kapcsolatban” – kommentálta döntését McCarthy házelnök aki mindehhez hozzátette, Biden családját és kormányát „a korrupció kultúrája lengi be.”

Főleg azt emelte ki ennek kapcsán, hogy Biden szerinte korábban hazudott fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti tevékenysége kapcsán, amelynek során felmerült a megvesztegetés gyanúja.

„Párttól és attól függetlenül, hogy kire szavaztak, ezeket a tényeket minden amerikainak figyelembe kell vennie. Az amerikaiak megérdemlik, hogy tudják: a közhivatalok nem eladóak, és a szövetségi kormányt nem lehet arra használni, hogy egy politikai hatalommal rendelkező család tetteit eltitkolják.”

A 2022 októberi, félidős választások után a republikánusok átvették ugyan az amerikai Képviselőház többségét, ugyanakkor nem sikerült többséget szerezniük az elmozdítási eljárásban kulcsfontosságú Szenátusban. Így nem valószínű, hogy az ügy eddig a fázisig eljut. Ugyanakkor McCarthy lépése egyfajta válaszként szolgálhat a Donald Trump ellen elindult, három büntetőügyre is a bíróságokon. Trump minden bizonnyal ismét a Republikánus Párt elnökjelöltje lesz majd a 2024-es előválasztás után.

Hunter Biden Kevin McCarthy által is említett ügyében édesapja, az elnök korábban már külön vizsgálatot indított, amelyet az Igazságügyminisztérium egy független, speciális megbízottra, David Weissre bízott. Ő várhatóan még szeptember végén vádiratot fog közzétenni az elnök fiának korrupciós ügyében.

(Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az éhezésről, táplálkozásról és egészségről szóló fehér házi konferencián 2022. szeptember 28-án. Fotó: Oliver Contreras / AFP)

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.

2024. május 19., 10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.