Hatalmas áramszünet bénítja meg a világ legnagyobb forgalmú repülőterét

2017. december 18., 08:34

Szerző:

Több mint ezer járatot kellett törölni az egyesült Államokban az atlantai Hartsfield-Jackson repülőtéren egy áramszünet miatt. Hatósági közlések szerint a légikikötőben tűz ütött ki helyi idő szerint vasárnap délután és okozott jelentős kárt a légikikötő elektromos hálózatában. Bár ezt a kivezényelt tűzoltóknak sikerült megfékezniük, és 11 órán át tartó küzdelem után újra mindenhol van áram, az incidens több ezer ember utazási terveit foszlatja szét az ünnepi utazási rohan kezdetén. A világ egyik legnagyobb légitársaságának, a Delta Air Linesnak vasárnap 900 járata nem szállhatott fel az áramszünet miatt, hétfőn pedig még 300 járat sorsát érinti a káosz. Robert Mann légügyi szakértő szerint a Delta forgalma legkorábban kedden térhet vissza a normális mederebe, azok pedig, akik utazni akarnak, akár egy hétig is várniuk kell, hogy felszállhassanak, mert a héten induló járatokon egyszerűen nincs már hely.

Vasárnap egyébként teljességgel váratlanul, helyi idő szerint délután egykor ütött be az áramszünet a Hartsfield-Jacksonon. Az induló járatokat azonnal megállították, az érkezőknek pedig szóltak, hogy maradjanak a helyükön. A már a levegőben lévő nemzetközi és belföldi járatokat járatokat máshova irányították. Akinek el kellett szenvednie a káoszt, egyhangúlag rémálomról számolt be. Csak a Delta terminálján több száz ember rekedt, és nem volt, aki segítsen nekik. Több száz utazónak órákon át a repülőtéren kellett vesztegelnie.

A Hartsfield-Jackson a legnagyobb forgalmú légikikötő a világon. Naponta 275 000, évente 104 000 0000 utazót szolgál ki, csaknem 2500 járatot fogad és indít minden nap.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.