Ferenc pápa életére máig hatással van gyerekkori műtétje

Ferenc pápa mindig is egyszerű életet élt, viselkedése neveltetéséből fakad, nagyobb fizikai megerőltetéseket azonban egy gyermekkori műtétje miatt nem tehet.

2024. február 8., 08:44

Szerző:

Az utóbbi néhány évben Ferenc pápa több előre tervezett eseményt volt kénytelen lemondani, betegségére hivatkozva. A 87 éves egyházfő 2022-ben kényszerült kerekesszékbe a Vatikán húsvétkor hozta nyilvánosságra, hogy kiújult az egyházfő térdfájása. Azóta a pápa számos szertartást vagy azok jelentős részét ülve bonyolít le, a szentszéki sajtóközpont forrásai szerint az orvosok a térde pihentetését tanácsolták neki, gyaloglás nélkül. Ám nem csak emiatt korlátozott Ferenc pápa élete, egy fiatalkori légúti betegség miatt eltávolították tüdejének egy részét, mivel akkor még – megfelelő antibiotikum híján – ez az életmentő lehetőség állt csak rendelkezésre.

Ferenc pápa, születési nevén Jorge Bergoglio egyike annak az öt gyermeknek, aki gyermekkorában légúti betegségben szenvedett, ami miatt csak egy tüdeje maradt.

Hivatalos életrajzírója szerint Ferenc pápa minden nap érzi a következményeit annak, hogy fél tüdővel él. „Kicsit lelassítja, de jól van" – mondta Sergio Rubin. Orvosok rámutattak, a pápa nem képes a kimerítő fizikai megpróbáltatásokra, légzőszervének kapacitása ugyanis nem ugyanolyan, mint a teljes tüdővel élő embereké. „Talán nem lenne képes maratonokat futni, de nem hinném, hogy ez szerepelne a tervei között" – fogalmazott az Imperial College London légúti fertőzésekkel foglalkozó központjának igazgatója, Peter Openshaw orvos. „Fél tüdő is elég, ameddig az egészséges" – szögezte le.

Ferenc pápa nem akart egyházfő lenni

A katolikus egyházfőt szerény emberként ismerik, aki mindig is megtagadta magától azt a luxust, amelyet a korábbi Buenos Aires-i bíborosok élveztek. Viselkedése az alázatos neveltetéséből fakadt. 2013-ban történt megválasztása előtt nem az érseki palotában lakott, hanem egy lakásban, ahol maga főzte meg az ételeit. A ruhái is a papi viselet egyszerűbb ágát képviselik, saját, egyszerű keresztjét viseli, ami gyémánttól és ékszerektől mentes.

A pápává választása előtti 76 viharos évét kis buszokon, kerékpárokon és kolostorokban élte le, poros utakon egész Latin-Amerikában, nem túlzás azt mondani, hogy átalakítja a pápaságot.

A CBS News pápai tanácsadója, Monsignor Anthony Figueiredo azt mondta, hogy Ferenc pápa valójában nem akart pápa lenni. „Ez az ember nem számított arra, hogy pápa lesz" – mondta Figueiredo, hozzátéve, hogy kiválasztása hihetetlenül bátor döntés volt. A CBS News arról is beszámolt korábban, hogy kijelentései miatt Bergoglio nem volt a vatikáni kúria kedvence. A pápa egyszer képmutatással vádolta egyházi vezetőit, mondván, hogy azok elfelejtették, hogy Jézus Krisztus leprásokat fürdetett és prostituáltakkal étkezett egy asztalnál.

(Kiemelt kép: Ferenc pápa részt vesz egy üdvözlő szertartáson a mongóliai apostoli nunciatúrában Ulánbátorban 2023. szeptember 1-jén.
Anand TUMURTOGOO / AFP)

 

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.