Félmilliárd eurós kártérítést ígér az autósztráda-társaság Genova városa és az áldozatok családtagjai számára

2018. augusztus 18., 19:44

Szerző:

Félmilliárd euró kártérítést helyezett kilátásba Genova városa és az áldozatok családtagjai számára, valamint a híd újjáépítését ígérte a leomlott szerkezetet üzemeltető autósztráda-társaság vezérigazgatója szombaton tartott sajtótájékoztatóján. Mindeközben az áldozatok száma 43-ra emelkedett.

Giovanni Castellucci, az Autostrade per l'Italia vezérigazgatója és a társaság elnöke, Fabio Cerchiai bejelentette: a vállalat készen áll arra, hogy teljesen lebontsa a leomlott hidat és helyére acélhidat emeljen – írja az MTI.

Hangsúlyozták, hogy ismereteik szerint a híd rendszeres ellenőrzés alatt állt, és „jó egészségnek” örvendett (legalábbis az MTI így fordította közlésüket).

Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes közösségi oldalára azt írta, az állam „nem fogad el alamizsnát” a sztrádatársaságtól.

Eközben a híd roncsai alatt újabb holttestet találtak, és az egyik kórházban ápolt súlyos sérült, egy román férfi meghalt, így a halálos áldozatok száma 43-ra emelkedett. Megírtuk: szombat délelőtt újabb három áldozatot találtak a Polcevera patak fölött negyven méter magasan álló Morandi autópályahíd leszakad darabjai között. A viadukt nyolcvan méteres szakasza – mint arról korábban beszámoltunk – kedd délben omlott a mélybe, lakásokra, vasúti sínekre, gyárakra. Az A10-es autópálya részeként a híd a város keleti és nyugati részét kötötte össze, ezen lehetett eljutni a kikötővárosból Dél-Franciaországba, Piemontba és Lombardiába is.

Az eset miatt Olaszországban óriási a közfelháborodás, a politikusok pedig igyekeznek arra a cégre terelni a felelősséget, amely az 1960-as években épült Morandi-híd karbantartásáért volt felelős. 

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.