Elfogták a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székháza elleni gyújtogatás gyanúsítottjait

2018. március 4., 18:46

Szerző:

„A rendőrség az ungvári KMKSZ-székház elleni mindkét támadást felderítette" – közölte az ukrán rendőrség parancsnoka.

Ismeretlenek kedden hajnalban gyújtották fel a KMKSZ központi irodáját Ungvár belvárosában, az épület jelentős részben kiégett. Személyi sérülés nem történt. Az előző, sikertelen gyújtogatási kísérlet még február 4-én történt.

Knyazjev vasárnap közölte, hogy a rendőrség operatív csoportjai egy személyt Cserkasziban, kettőt pedig Kropivnickijben fogtak el. Ugyancsak azonosították a KMKSZ-székház elleni mindkét támadás külföldi szervezőjét, aki ellen elfogató parancsot adtak ki.

A külföldi szervező emlegetése arra utal, hogy hiába vádolják a magyar kormánypártok az ukrán nacionalizmust a támadással, az eset mögött valószínűleg Moszkva áll, amely tudatosan szítja a feszültséget a térségben. A székház elleni első támadással is  két szélsőjobbos, pánszlávista oroszbarát lengyelt gyanúsítanak, akiket a lengyel hatóságok 90 napra őrizetbe is vettek.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).