Életfogytiglanra ítélték a dán feltalálót aki megölte és feldarabolta Kim Wall újságírót

2018. április 25., 13:42

Szerző:

Előre megfontolt szándékból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték Peter Madsen dán feltalálót, aki tengeralattjáróján meggyilkolta, majd feldarabolta a hozzá interjúra érkező újságírót, Kim Wallt – írja a The Guardian.

Anette Burko bíró az utolsó tárgyalási nap elején jelentette be az ítéletet egy olyan ügyben, ami tavaly augusztus óta lázban tartotta az országot és a nemzetközi sajtót is.

Kim Wall
Fotó: Facebook

Hétfői záróbeszédében Jakob Buch-Jepsen ügyész elmondta, Madsen azért kínozta meg a svéd újságírónőt, hogy beteljesítse beteges szexuális fantáziáját. Kérte, hogy ne vegyék figyelembe Madsen magyarázkodását, aki annyiszor megváltoztatta vallomását, hogy hitelessége nem hogy alacsony, de egyenesen nemlétező.

Dániában az életfogytiglani szabadságvesztés 16 évet jelent és még így is nagyon ritkán ítélik meg egyetlen ember megöléséért.

Kim Wall tavaly augusztusban ment el Madsen tengeralattjárójára, hogy interjút készítsen vele. Az újságíró azt mondta barátjának, hogy este 9 felé visszatér közös bulijukba, ám nem érkezett meg. A férfi ezért, éjfél körül már értesítette a hatóságokat, akik másnap reggel megtalálták Madsent és tengeralattjáróját, de a nőt nem. Madsen állította, meghibásodott a járműve, de még az előtt kitette az újságírót parton. Wallt soha többé nem látták.

Testrészei az elkövetkező hetekben, hónapokban darabonként bukkantak fel a tengerben, rossz állapotuk miatt pedig nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani a halál okát. Azt azonban igen, hogy a nőt megkínozták, halála után pedig fűrésszel feldarabolták. Madsen csak utóbbit vallotta be, azt, hogy feldarabolta a szerinte balesetben elhunyt Wall holttestét, majd a vízbe „temette el". Először azt állította, a tengeralattjárón lévő egyik felszínre vezető fedél esett a nő fejére. Ezt még az előtt mondta, hogy Wall feje előkerült volna, amin megállapították, hogy a koponyája nem szenvedett el tompa traumát. Későbbi vallomásában már azt mondta, hogy mérges gázok szabadultak fel a fedélzeten, abba halt bele az újságíró. Hiába. Madsen laptopján számos olyan videót találtak, amiben nőket kínoztak, és negyven olyan sérülést találtak Wall holttestén, ami a videókban szereplő kínzó módszerek eredménye.

Kim Wall 30 éves volt, szabadúszó riporter, aki a Time-nak, a Guardiannek és a New York Timesnak írt tényfeltáró cikkeket. Barátja szerint nagyon ambíciózus és kíváncsi természete volt, valószínűleg ezért merészkedett egyedül az amúgy is különcnek tartott Madsen tengeralattjárójára a késő esti órákban.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.