Brutális gyilkosságok, gyerekrablás és családmészárlás - Tíz év alatt a legszörnyűbb bűntényeket produkálta egy amerikai kisváros

2018. január 15., 16:51

Szerző:

Álmos kisvárosé helyett szövevényes gyilkossági ügyek és más bűntények horrorfilmjének az életét éli a New York állambeli Dryden – derül ki az Investigation Discovery műsorából. A csatorna hatalmas felhördülést keltő ötrészes true crime sorozatot forgatott a bűncselekményekről, amelyben megszólalnak az áldozatok hozzátartozói is. (A minisorozatot Magyarországon is műsorra tűzte az ID, így azoknak, akik esetleg meg szeretnék nézni, szólunk, hogy alább spoilerveszély leselkedik.)

Drydent 1989 karácsonyán érte az első nagy tragédia, amikor a négyfős Harris család kegyetlen gyilkosság áldozata lett. A házaspárral és a két gyermekkel a saját otthonukban végeztek. A kisvárost mélyen megrázta a megdöbbentően brutális bűntény. Még fel sem ocsúdhattak a pánikból, amikor egy újabb tragédiájukat is felkapták. Egy kétéves kislány, Aliza May Bush eltűnésével kapcsolatos hírektől hetekig visszhangzott a sajtó. A történet szomorú véget ért. Az emberrablás látszatát keltő a kamerák előtt zokogó anyáról egy nap kiderült, hogy megölte lányát.

 

Három évvel később következett egy újabb gyilkosság. A kisváros egyik lakója, Kristen Clark arra ébredt otthonában, hogy egy ismerőse éppen leszúrja a nála tartózkodó barátját, Scott Hume-ot. Ezzel a gyilkossággal egy szerelmi háromszög éert szomorú véget. Elkövetője, Paul Jackson már szabadult a börtönből és a sorozatban ő is elmeséli, mi történt.

A Harris család

1993-ban újabb tragédia rázta meg Drydent, amikor a középiskola közkedvelt edzőjét lelőtte a tinédzser lányának a volt barátja. A fiú hosszú ideje zaklatta a lányt, de arra senki sem számított, hogy odáig fajul, hogy betör a Starr család otthonába és lelövi a lányát védő edzőt. A gyilkosság után a fiú kiment a temetőbe majd magával is végzett. Egykori iskolatársak visszaemlékezéséből az is kiderül, hogy a fiú másik gimnáziumi barátnőjének öngyilkosságának körülményei is gyanúsak. Közös ismerősök úgy vélik, hogy a mindig furcsán és passzív-agresszíven viselkedő fiúnak ahhoz is köze lehetett.

Néhány évvel késôbb aztán Starr futballcsapatának egyik tagja, majd pár hónap múlva annak testvére is meghalnak egy-egy autóbalesetben. Személyes családi tragédiák sorozata után újabb nagy nyilvánosságot kapó ügy rázta meg Drydent: két pom-pom lány eltűnt. Sarah Hajney és Jennifer Bolduc feldarabolt holttestére később egy erdős területen bukkantak rá. Kiderült, hogy az egyikük szomszédja, egy hat éves kisfiú apja, John B. Andrews gyilkolta meg őket.

A helyiek tragédiák véletlen egybeesésének, míg kívülállók már átoknak nevezik a történteket. Eközben a drydeni seriff hivatala  érzéketlennek és szenzációhajhásznak nevezte az ID-t a minisorozat miatt, amely szerinte semmi másra nem jó, mint hogy szenzációhajhász módon profitáljon sok család tragédiájából. A címet – „Dryden, az  elátkozott falu – kifejezetten kikérték maguknak. Annyira, hogy aláírásgyűjtést is kezdeményeztek a sorozat bemutatása ellen.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.