Beperelte Szlovákiát a cseh miniszterelnök, nem akar szerepelni a kommunista ügynökök listáján

2018. június 15., 19:04

Szerző:

Andrej Babis cseh kormányfő beperelte Szlovákiát az Emberi Jogok Európai Bíróságán, mert szerinte Pozsonyban jogtalanul tartják nyilván a volt kommunista Állambiztonsági Hivatal (StB) ügynöklistáján – jelentette pénteken a Seznam hírportál.

A szlovák származású cseh politikus 2012 óta pereskedik a szlovákiai hatóságokkal az ügyben, miután a pozsonyi Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) közzétette az StB-vel együttműködők névsorát, amelyen Andrej Babis beszervezett ügynökként szerepelt. Babis már akkor személyiségi jogainak megsértésére hivatkozva pert indított az ÚPN ellen, azt állítva, hogy neve jogosulatlanul szerepelt az StB listáin.

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A különböző szintű bírósági döntések, fellebbezések és panaszok után a szlovák alkotmnybíróság tavaly októberben eljárási hibákra és jogtalanul felvett tanúvallomásokra hivatkozva semmisnek mondta ki az előző ítéleteket, és az ügyet újratárgyalásra visszautalta a kerületi bírósághoz, amely az idén februárban elutasította  Babis panaszát. A cseh kormányfő márciusban ez ellen fellebbezett, és a Legfelsőbb Bíróság most ezt a keresetet utasította el.  Babis azonban nem ért ezzel egyet, és ezért most az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslatért. A Seznam értesülése szerint Babis a per anyagát és érveit csütörtökön küldte el az európai bíróságnak.

A többmilliárdos vagyonnal rendelkező politikus kitartóan tagadja, hogy titkos ügynöke lett volna a volt kommunista Állambiztonsági Hivatalnak. Az ÚPN állításai szerint Babis 1980-ban lett az StB társadalmi megbízottja, majd két év múlva Bures fedőnéven az ügynöke. Július Suman egykori állambiztonsági tiszt, aki Babist állítólag beszervezte, a bíróság előtt azonban tagadta ezt az információt. Suman vallomása perdöntőnek bizonyult. 

Babis azt állítja, hogy a múltban mint a Petrimex külkereskedelmi vállalat munkatársa természetesen érintkezésbe került az StB embereivel, de tagadta, hogy titkos ügynök lett volna.

Volt cége, az Agrofert Holding Csehország legnagyobb mezőgazdasági-élelmiszeripari és második legnagyobb vegyipari társasága, amely csaknem 35 ezer embert foglalkoztat, és amelynek a tulajdonában az ország teljes területének a 0,7 százalékát kitevő termőföld van, de Babis médiatulajdonosként is ismert, 2015-ben pedig megvett két napilapot, a Mladá fronta Dnest és a Lidové Novinyt, illetve a Metro újságot és az Ocko tévétársaságot a szlovákiai lapja, a Hospodářské Noviny mellé. Vagyonát a Bloomberg 2017-ben 4,22 milliárd dollárra becsülte.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.